Το οικονομικό κίνητρο είναι φυσικά πολύ σημαντικό για να είσαι ευχαριστημένος από τη δουλειά σου. Μπορεί να αγαπάς αυτό που κάνεις αλλά αν δεν πληρώνεσαι όσο θα ήθελες μπορεί να σου προκαλείται δυσαρέσκεια. Μια λύση για να λύσεις το πρόβλημα σου είναι να ζητήσεις αύξηση, ειδικά αν κατά τα άλλα είσαι ευχαριστημένος.
Αν αγαπάς τη δουλειά σου αλλά δεν αισθάνεσαι ότι πληρώνεσαι όσο αξίζεις ή όσο θέλεις τότε αντί να αλλάξεις δουλειά μπορείς απλά να κάνεις μια συζήτηση με τον manager σου. Βέβαια προκειμένου να πετύχεις αυτό που θέλεις, καλό είναι να δεις 5 συμβουλές αν θέλεις να ζητήσεις αύξηση!
5 Tips για να ζητήσεις αύξηση!
1. Διάλεξε το σωστό timing- Πώς να ζητήσεις αύξηση
Έχεις ακούσει να λένε ότι το timing είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτό φυσικά ισχύει και στα επαγγελματικά σου! Έτσι, είναι σημαντικό να ζητήσεις αύξηση την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η στιγμή διαφέρει για κάθε εταιρεία. Για παράδειγμα, αν έχεις μόλις ολοκληρώσει ένα σημαντικό project με επιτυχία τότε τώρα είναι η ευκαιρία σου. Επίσης, αν έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο του έτους για την εταιρεία και τα πράγματα έχουν πάει καλά τότε είναι πιθανότερο το αίτημα σου να εισακουστεί!
Δες επίσης: 5 Τρόποι να διαχειριστείς τους ενοχλητικούς συναδέλφους
2. Οργάνωσε ένα meeting
Φρόντισε ώστε η συζήτηση με τον προϊστάμενο σου να γίνει σε ένα ιδιωτικό μέρος όπου θα είστε οι δυο σας. Με άλλα λόγια, απόφυγε να ανοίξεις κουβέντα στην κουζίνα ή σε κάποιον διάδρομο και προτίμησε το γραφείο ενός από τους δυο σας. Μάλιστα, είναι καλύτερα να οργανώσεις ένα meeting και να ενημερώσεις τον manager σου για το θέμα της συζήτησης έτσι ώστε να έχει κι αυτός μια ιδέα για το τι θα ακούσει.
Δες επίσης: 4 Τρόποι να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο εργοδότη
3. Προετοίμασε τι θα πεις- Πώς να ζητήσεις αύξηση
Μπορεί να πρόκειται απλά για μια κουβέντα με τον προϊστάμενο σου αλλά καλό θα είναι να πας προετοιμασμένος για το τι θα πεις. Για παράδειγμα, μπορείς να δώσεις αριθμητικά δεδομένα για την απόδοση σου που θα υποστηρίζουν τη θέση σου. Ακόμα, φρόντισε ο λόγος σου να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητες και για την αξία σου.
Δες επίσης: 4 Σημάδια για να καταλάβεις έναν κακό πελάτη από νωρίς
4. Να είσαι έτοιμος να δεχτείς ερωτήσεις
Όπως καταλαβαίνεις είναι πιθανό ο manager σου να έχει μερικές απορίες και να θέλει συγκεκριμένα στοιχεία θέτοντας ερωτήσεις. Έτσι, μια ερώτηση που θα πρέπει σίγουρα να έχεις προετοιμάσει είναι “Γιατί πιστεύεις ότι αξίζεις την αύξηση;”. Ακόμα, καλό είναι να γνωρίζεις ήδη μερικά στοιχεία για την απόδοση σου σε περίπτωση που σου τεθούν σχετικές ερωτήσεις.
Δες επίσης: 7 Δεξιότητες που ψάχνουν όλοι οι εργοδότες
5. Φέρσου με ευγένεια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα
Πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε όπως ήθελες και να απορριφθεί η επιθυμία σου για αύξηση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστήσεις τον προϊστάμενο σου για το χρόνο του και γενικά να φερθείς με ευγένεια. Να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα σου δώσει έξτρα πόντους, θα δείξει επαγγελματισμό και ίσως να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα έστω και κάποια άλλη στιγμή!