Πριν από μερικά χρόνια οι αγορές γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο στα καταστήματα και δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να κάνεις τα ψώνια σου. Πλέον όμως με το Ίντερνετ έχεις την δυνατότητα να αγοράζεις τα περισσότερα προϊόντα χωρίς να χρειαστεί καν να κουνηθείς από τον καναπέ σου. Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν το εμπιστεύονται. Είναι απόλυτα λογικό αφού μπήκε στη ζωή μας πολύ πρόσφατα.
Οι βασικοί λόγοι που δεν εμπιστεύονται τις online αγορές συνήθως είναι δύο. Ο πρώτος είναι γιατί υπάρχει ο φόβος να μην κλέψουν τους κωδικούς της κάρτας και τους πάρουν τα χρήματα. Ο άλλος λόγος είναι γιατί δεν έχουν ξανακάνει αγορές και δεν είναι σίγουροι αν θα τους στείλουν όντως το προϊόν ή όχι. Πως μπορείς όμως να είσαι ασφαλής;
Πως να κάνεις αγορές μέσω ίντερνετ με ασφάλεια!
Επέλεξε αξιόπιστες ιστοσελίδες
Δες επίσης Τι να κάνεις αν έχεις πολύ αργό Internet!
Οι περισσότερες απάτες μέσω internet έχουν γίνει επειδή ο αγοραστής προσπάθησε να πάρει κάτι πολύ φθηνά μέσα από κάποια μη αξιόπιστη ιστοσελίδα. Τα πιο γνωστά site για αγορές είναι το eBay και το Amazon. Για να είσαι σίγουρος ότι βρίσκεσαι στην αυθεντική ιστοσελίδα μιας εταιρίας, πρόσεξε αν πάνω αριστερά στην αρχή του link υπάρχει μια κλειδαριά.
Δεν χρειάζεται να είναι εκεί όλη την ώρα, αρκεί να υπάρχει όταν πληκτρολογείς τους κωδικούς σου για να κάνεις την αγορά.
Σιγουρέψου ότι είναι ασφαλής η ιστοσελίδα
Για να είναι μια ιστοσελίδα ασφαλής θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους χαρακτήρες στην αρχή του URL. Στην αρχή θα πρέπει να έχει τους χαρακτήρες HTTPS:// και όχι οτιδήποτε άλλο. Για παράδειγμα αν πετύχεις κάποια ιστοσελίδα και έχει HTTP://, δηλαδή να λείπει στο “S”, τότε καλό θα ήταν να μην αγοράσεις κάτι από το συγκεκριμένο site.
Μη δίνεις όλα τα στοιχεία σου
Είναι λογικό οι πωλητές να ζητάνε κάποια από τα στοιχεία σου για να μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου και να σου φέρουν το προϊόν που θέλεις στο σπίτι σου. Οπότε περιορίσου στο όνομα, την διεύθυνση και την ηλικία. Οτιδήποτε περισσότερο δεν είναι για καλό.
Τις λεπτομέρειες που θα χρειαστούν όταν πληρώσεις, όπως τον αριθμό της κάρτας σου, θα τις χρειαστούν μόνο στην φόρμα που θα συμπληρώσεις στο τέλος της αγοράς.
Έλεγξε τον λογαριασμό σου
Δες επίσης 4 Θετικά της χρήσης εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN)!
Καλό θα ήταν να κάνεις έλεγχο στον λογαριασμό σου πριν και μετά τις αγορές. Το web banking είναι απαραίτητο αν θέλεις να κάνεις online αγορές. Με αυτό τον έλεγχο θα είσαι πάντα σίγουρος ότι δεν υπάρχει διαφορετική χρέωση από αυτή που συμφώνησες κατά την αγορά.
Σε περίπτωση που παρατηρήσεις κάποια διαφορετική χρέωση, μπορείς να επικοινωνήσεις με την τράπεζα αμέσως και να δεσμεύσουν τα χρήματα για να μην τα χάσεις.