Για εμάς που είμαστε ολίγον τι “πορωμένοι” με το θέμα του αυτοκινήτου, η διαδικασία της περιποίησης του αυτοκινήτου μας αποτελεί μία ιδιαίτερη “τελετουργία”. Πανιά, γάντια, σφουγγάρια, καθαριστικά και άλλα πολλά υλικά επιστρατεύονται προκειμένου να καταστεί εφικτό το άριστο-αψεγάδιαστο αποτέλεσμα.
Η αλήθεια είναι πως μετά από ένα καλό και σωστό πλύσιμο το αυτοκίνητό σου μπορεί να αποκτήσει την εικόνα του καινούριου, και αυτό είναι κάτι που σίγουρα σε γεμίζει με ικανοποίηση. Ωστόσο, πέρα από το οπτικό της υπόθεσης, ένα καθαρό αυτοκίνητο είναι και περισσότερο ασφαλές από ό,τι ένα βρώμικο.
Δες πως θα περιποιηθείς κατάλληλα και ανέξοδα το αυτοκίνητό σου!
Βλέπεις, όταν φροντίζεις τα μέρη του κινητήρα να είναι καθαρά και προσεγμένα (όχι ξένα σώματα όπως φύλλα και κλαδιά στην περιοχή του κινητήρα), το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου να μην έχει τυχόν θολούρες ή βρομιές, οι υαλοκαθαριστήρες σου να καθαρίζουν καλά και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου να είναι τακτοποιημένο, ουσιαστικά αποτρέπεις την εμφάνιση τυχόν αρνητικών φαινομένων (π.χ. μειωμένη ορατότητα, απρόοπτα με τον κινητήρα, περισπασμούς εξαιτίας του ακατάστατου εσωτερικού).
Δες επίσης: Πόσα συχνά πρέπει να πλένεις το αυτοκίνητό σου!
Ανεξάρτητα λοιπόν, με το αν ανήκεις στο γκρουπ των “μερακλήδων”, που τους αρέσει να καθαρίζουν και να προσέχουν το αυτοκίνητό τους, ή και όχι, θα βρεις πολύ χρήσιμες τις παρακάτω συμβουλές για την περιποίηση του αυτοκινήτου σου.
Παράλληλα, οι συγκεκριμένες συμβουλές περιποίησης θα σε γλιτώσουν από τυχόν μελλοντικά προβλήματα, και συνεπακόλουθα έξοδα.
Οσμή εσωτερικού
Όλοι θέλουμε να μπαίνουμε σε ένα αυτοκίνητο που μυρίζει όμορφα. Ωστόσο, το κακό με το εσωτερικό των αυτοκινήτων είναι πως ο αέρας δεν ανανεώνεται τόσο εύκολα και επομένως πολλές οσμές μπορούν να “ποτίσουν” εύκολα στις επιφάνειες των καθισμάτων ή του ουρανού του εσωτερικού. Ειδικά αν είσαι καπνιστής, τότε σίγουρα το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου θα φωνάζει από μακριά “τσιγάρο”. Πως λοιπόν θα μπορέσεις να απομακρύνεις αυτήν την άσχημη οσμή;
Η λύση απαντά στο όνομα σπρέι-απωθητικό οσμών, το οποίο αφαιρεί ως δια μαγείας τη δυσάρεστη οσμή του τσιγάρου ή οποιαδήποτε άλλη (κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα στην αγορά). Τα εν λόγω σπρέι διαθέτουν μία διακριτική, ευχάριστη οσμή ενώ “εξαφανίζουν” οποιαδήποτε ενοχλητική μυρωδιά.
Ψέκασε από απόσταση περίπου 15 εκατοστών κάθε επιφάνεια του εσωτερικού και έπειτα κλείσε όλες τις πόρτες έχοντας ενεργοποιημένη τη ρύθμιση της ανακύκλωσης του αέρα (προφανώς και το αυτοκίνητό σου θα είναι αναμμένο για να μπορέσεις να ανοίξεις τον κλιματισμό). Περίμενε για κάποια λεπτά (περίπου 5-10) και μετά άνοιξε τις πόρτες του αυτοκινήτου. Θα δεις πως η ενοχλητική μυρωδιά του τσιγάρου (ή οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά) θα έχει φύγει.
Καθάρισμα γυάλινων επιφανειών
Ως προς το καθάρισμα των γυάλινων επιφανειών, τα πράγματα είναι απλά αρκεί να έχεις τα απαραίτητα εργαλεία μαζί σου. Πέρα από το καθαριστικό τζαμιών, θα χρειαστείς και ένα ειδικό πανί από μικροΐνες (όχι πετσετάκι). Επίσης, προνόησε να καθαρίσεις πρώτα το επάνω μέρος των παραθύρων από τις πόρτες κατεβάζοντας λίγο το παράθυρο. Στη συνέχεια ξανανέβασέ το, ώστε να καθαρίσεις και την υπόλοιπη επιφάνεια.
Tip: Άσε για το τέλος το καθάρισμα του εσωτερικού τζαμιού του παρμπρίζ σε περίπτωση που ψεκάσεις με κάποιο γυαλιστικό σπρέι το ταμπλό του αυτοκινήτου.
Πλύσιμο αυτοκινήτου
Ίσως να μην έχω δει και ποτέ άνθρωπο να πλένει το αυτοκίνητό του με γνήσιο καθαριστικό αυτοκινήτου. Συνήθως οι περισσότεροι ανατρέχουν σε λύσεις τύπου “Θα βάλω λίγο καθαριστικό πιάτων μωρέ, δεν έγινε τίποτα”. Κι όμως, υπάρχει λόγος που κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου (πολλά από αυτά διαθέτουν και πρόσθετα υλικά, όπως για παράδειγμα κερί). Αυτά δεν θα βλάψουν το χρώμα του αυτοκινήτου σε μακροχρόνια βάση, ενώ παράλληλα θα δώσουν μία περαιτέρω λάμψη στο τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με ένα κοινό απορρυπαντικό-καθαριστικό. Επίσης, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις κάποιο καθαριστικό πιάτων να ξέρεις πως ενδέχεται μαζί με τη βρομιά να αφαιρέσεις τη στρώση από το κέρωμα του αυτοκινήτου σου (αν το έχεις κερώσεις δηλαδή).
Σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των τροχών στην αγορά κυκλοφορούν συγκεκριμένα σπρέι που διαλύουν τη σκόνη που παράγεται από τα φρένα ενώ παράλληλα εξαφανίζουν τα όποια υπολείμματα σκουριάς.
Tip: Μην κάνεις το λάθος και “ψεκάσεις” το άπλυτο αυτοκίνητό σου απευθείας με σαπουνόνερο διότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να αναμείξεις τη σκόνη και τις όποιες βρομιές με το καθαριστικό σου. Αρχικά πλύνε με καθαρό νερό το αυτοκίνητό σου (με πίεση) προκειμένου να φύγουν οι περισσότερες βρομιές και σκόνες. Έπειτα, μπορείς να “ψεκάσεις” με καθαριστικό το αυτοκίνητό σου ή απλά να ξεκινήσεις το τρίψιμο με το σφουγγάρι.
Καθαρισμός αεραγωγών
Ο καθαρισμός των αεραγωγών του κλιματισμού αποτελεί μία “μπελαλίδικη” διαδικασία, και αυτό γιατί δεν αρκεί ένα απλό καθάρισμα με κάποιο πανί. Βλέπεις, η σκόνη θα παραμείνει ακλόνητη μέσα στις περσίδες των αεραγωγών, και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να διαχέονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. Για να μπορέσεις να απομακρύνεις τη σκόνη από τόσο δύσκολες επιφάνειες καλό είναι να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου.
Αρχικά, χρησιμοποίησε ένα λεπτό πινέλο ζωγραφικής ή κάποιο ειδικό πινέλο καθαρισμού για να απομακρύνεις τη σκόνη. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού καλό θα είναι να έχεις δίπλα μία σκούπα σε λειτουργία, προκειμένου να μαζέψεις την ποσότητα σκόνης που θα βγει προς τα έξω. Έπειτα και αφού καθαρίσεις το πινέλο, μπορείς να το ψεκάσεις με κάποιο γυαλιστικό και να καλύψεις όλες τις επιφάνειες των αεραγωγών με αυτό.
Δες επίσης: Εύκολα tips για αποτελεσματικό πλύσιμο αυτοκινήτου!
Καθάρισμα μοκετών και πατώματος εσωτερικού
Το καθάρισμα των μοκετών και του πατώματος του εσωτερικού είναι αρκετά σημαντική υπόθεση, αν σκεφτείς πως εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των μικροβίων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. Για τις μοκέτες-πατάκια του αυτοκίνητου θα χρειαστείς ένα καλό απορρυπαντικό καθώς και μία σκληρή βούρτσα. Αρχικά βρέξε τα πατάκια με νερό προκειμένου να φύγουν οι όποιες σκόνες και στη συνέχεια ρίξε το απορρυπαντικό. Έπειτα, τρίψε με τη βούρτσα τα πατάκια και “ξέβγαλέ” τα.
Ως προς τον καθαρισμό του πατώματος, σε πρώτη φάση είναι καλό να χρησιμοποιήσεις μία σκληρή βούρτσα και ένα νωπό πανί. Αρχικά, σκούπισε τη μοκέτα με το νωπό πανί και έπειτα τρίψε την μοκέτα του πατώματος με τη βούρτσα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα “σηκωθεί” σκόνη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. Στη συνέχεια πάρε την ηλεκτρική σκούπα και καθάρισε το πάτωμα.
Εξάλειψε τους ενοχλητικούς θορύβους από τους μεντεσέδες
Χρησιμοποίησε λιπαντικό σπρέι WD-40 σε όλους τους μεντεσέδες τη πόρτας, προκειμένου να γλιτώσεις τους ενοχλητικούς θορύβους που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον από τη μακροχρόνια χρήση και την υγρασία. Το ίδιο πράξε και για τις επαφές που βρίσκονται στο καπό και το πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου σου, αν δεν θες να βρεθείς εξ’ απροόπτου (σε πολλούς έχει τύχει να σφηνώσει κάποιο από τα δύο σημεία με αποτέλεσμα να μην ανοίγει). Προτού ψεκάσεις με το λιπαντικό σπρέι, καλό είναι να καθαρίσεις την περιοχή με ένα πανί προκειμένου να φύγουν οι όποιες βρομιές και σκόνες. Τέλος, και αφού έχεις ψεκάσεις τις εν λόγω περιοχές με λιπαντικό, ανοιγόκλεισε τις πόρτες αρκετές φορές προκειμένου να κυλήσει το λάδι σε όλο τον μηχανισμό.
Χρησιμοποίησε το κατάλληλο σφουγγάρι
Όπως όλα τα απορρυπαντικά-καθαριστικά δεν είναι για όλες τις χρήσεις, έτσι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των σφουγγαριών. Το κλασικό σφουγγάρι μπορεί να καθαρίζει πολύ καλά διάφορες επιφάνειες, αλλά δεν ενδείκνυται για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου σου. Βλέπεις, αν το σφουγγάρι που χρησιμοποιείς είναι αρκετά σκληρό, μπορεί να δημιουργήσεις ζημιά στη βαφή. Επίσης, αν το σφουγγάρι που χρησιμοποιείς είναι πολύ μαλακό, μπορεί να μην καθαρίσει επαρκώς τις όποιες επιφάνειες.
Για τους παραπάνω λόγους είναι χρησιμότερο να πάρεις ένα ειδικό σφουγγάρι μικροϊνών, το οποίο θα ανταποκριθεί εξαιρετικά στα όποια του “καθήκοντα”.
Πρόσθεσε γραφίτη στις κλειδαριές
Αν δεν θες να μείνεις κάποια στιγμή με το κλειδί στο χέρι, καλό θα είναι να φροντίζεις πού και πού την κατάσταση των κλειδαριών σου (πόρτες αλλά και πορτ-παγκάζ). Πρόσθεσε λίγο σπρέι γραφίτη προκειμένου να αποφύγεις τυχόν φρακαρίσματα του κλειδιού ή ακόμη και σπασίματα. Αφού ψεκάσεις τις όποιες περιοχές χρησιμοποίησε το κλειδί σου και κάνε διαδοχικές κινήσεις κλειδώματος και ξεκλειδώματος της κλειδαριάς. Έτσι, ο γραφίτης θα εισχωρήσει καλύτερα στον μηχανισμό και θα προσφέρει μακροζωία στις κλειδαριές σου.
Χρησιμοποίησε πετσέτες μικροϊνών
Για άλλη μια φόρα, όπως και στην περίπτωση των καθαριστικών και των σφουγγαριών, έτσι και στην περίπτωση των πετσετών καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις αυτές με την τεχνολογία μικροϊνών. Η ειδική κατασκευή τους εγκλωβίζει τη σκόνη ενώ παράλληλα είναι πολύ ευαίσθητα ως προς την επαφή τους με τις επιφάνειες του αυτοκινήτου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Χρησιμοποίησε καλύμματα για τα καθίσματα
Τα καθίσματα του αυτοκινήτου σου μπορούν πολύ εύκολα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να “χάσουν” την καινούρια-προσεγμένη όψη τους. Αυτό μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιο ρόφημα πέσει πάνω σε αυτά ή κάποιο αιχμηρό αντικείμενο κόψει κάποια πλευρά. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγεις τα παραπάνω ενδεχόμενα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις καλύμματα για τα καθίσματά σου.
Το κόστος ενός σετ καλυμμάτων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (από 30 έως 50€), ενώ η ποικιλία είναι πραγματικά τεράστια. Επομένως, ότι αμάξι και αν έχεις και όποιον χρωματικό συνδυασμό αναζητάς, πίστεψέ με θα τον βρεις σίγουρα. Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των καλυμμάτων, δεν χρειάζεται να είσαι και κάποιος “ειδικός” για να τα καταφέρεις. Μέσα σε μία, το πολύ 2 ώρες, θα έχεις ολοκληρώσει την όλη διαδικασία. Το καλό στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι δεν θα χρειαστείς έξτρα εργαλεία για αυτή τη δουλειά, αφού όλα όσα χρειάζονται συνήθως προσφέρονται στη συσκευασία αγοράς του προϊόντος.
Καθάρισε και την παραμικρή εσοχή
Πολλές φορές έχεις την αίσθηση ότι ενώ έχεις καθαρίσεις τέλεια το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου κάτι συνεχίζει να λείπει. Έπειτα, κοιτάς ανάμεσα στα κουμπιά της κονσόλας και των ηλεκτρικών παραθύρων και βλέπεις εκείνα τα ενοχλητικά σημάδια σκόνης στις διάφορε εσοχές των πλαστικών.
Μία εύκολη και “φθηνή” λύση για να καθαρίσεις τις συγκεκριμένες περιοχές είναι να χρησιμοποιήσεις ένα απλό, ίσιο κατσαβίδι σε συνδυασμό με μία λεπτή πετσέτα, την οποία έχεις φροντίσει να ψεκάσεις με κάποιο καθαριστικό. Τύλιξε την πετσέτα γύρω από τη μύτη του κατσαβιδιού, χωρίς ωστόσο να τη “χοντρύνεις” με τις στρώσεις από την πετσέτα. Έπειτα, τοποθέτησε το κατσαβίδι με την πετσέτα στις όποιες εσοχές και θα δεις τη σκόνη να φεύγει με μεγάλη ευκολία.
Χρησιμοποίησε All-in-one προϊόντα περιποίησης για το αυτοκίνητό σου
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το κέρωμα δεν είναι το ίδιο με το γυάλισμα. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται συνήθως η παρουσία κάποιου ειδικού καθώς και ειδικός εξοπλισμός, ενώ πρωταρχικός σκοπός του γυαλίσματος είναι η οπτική εμφάνιση. Αντιθέτως, στο κέρωμα πρωταρχικός σκοπός είναι η προστασία της βαφής του αυτοκινήτου σου. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο διαδικασίες είναι καλό να γίνονται σε βάθος χρόνου (πιο σπάνια το γυάλισμα).
Η αγορά του αυτοκινήτου σου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσεις της παραπάνω διαδικασίες μέσα από την απόκτηση ενός All-in-one προϊόντος περιποίησης αυτοκινήτου. Στα εν λόγω προϊόντα εμπεριέχονται λειαντικά στοιχεία (για την αντιμετώπιση των γρατζουνιών), χημικά καθαρισμού (που καταπολεμούν το φαινόμενο της οξείδωσης του χρώματος), αλοιφές-βερνίκια (για περαιτέρω βελτίωση της συνολική εικόνας του χρώματος) καθώς και φυσικά ή τεχνητά κεριά (για την προστασία του χρώματος). Επίσης, η τιμή τους είναι αρκετά χαμηλή για όσα προσφέρουν (ξεκινού από τα 6 € και φτάνουν έως τα 30€).
Πέρα από το All-in-one προϊόν γυαλίσματος-κερώματος θα χρειαστείς και δύο πανιά μικροϊνών καθώς και ένα σφουγγάρι γυαλίσματος. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις απλά πανιά ή σφουγγάρια γιατί έτσι δεν θα αποκτήσεις το αποτέλεσμα που επιζητάς, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσεις και “ζημιές” στη βαφή του αυτοκινήτου σου.
Η όλη διαδικασία θα λάβει χώρα αφότου έχεις πλύνει και στεγνώσει το αυτοκίνητό σου (με ένα πανί μικροϊνών) και ενώ η παρουσία του ήλιου δεν είναι ισχυρή (υπό σκιά). Ειδικότερα, θα επιλέξεις μικρά τμήματα του αυτοκινήτου σου για να “περάσεις” την αλοιφή (κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το σφουγγάρι γυαλίσματος) και στη συνέχεια θα στεγνώσεις γρήγορα την εν λόγω επιφάνεια με ένα πανί μικροϊνών. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί μέχρις ότου καλύψεις όλη την επιφάνεια του αυτοκινήτου.
Σπρέι σιλικόνης για τα λάστιχα των παραθύρων
Με την πάροδο του χρόνου πολλά υλικά του αυτοκινήτου φθίνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα λάστιχα των παραθύρων, τα οποία είτε ξεραίνονται με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κίνηση των παραθύρων (ενδεχόμενος κίνδυνος βλάβης των μοτέρ των παραθύρων) είτε αρχίζουν να “παίρνουν” υγρασία. Μία καλή λύση για να αποφύγεις τα παραπάνω προβλήματα είναι η χρήση ενός σπρέι σιλικόνης WD-40. Το σπρέι σιλικόνης πέρα από εξαιρετικό λιπαντικό, προσφέρει απόλυτη στεγανοποίηση. Έτσι, και τα παράθυρά σου θα ανεβοκατεβαίνουν ομαλά, και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου θα παραμένει στεγνό.
Επίσης, τους κρύους ή πολύ ζεστούς μήνες τους έτους καλό θα ήταν να ψεκάσεις με κάποιο ειδικό σπρέι σιλικόνης και τα λάστιχα της μόνωσης των θυρών του αυτοκινήτου σου. Έτσι, τα λάστιχά σου δεν θα “ξεραθούν” από την υπερβολική ζέστη ή κρύο και θα διατηρήσουν τις μονωτικές τους ιδιότητες.
Δες επίσης: Τι να κάνεις αν βραχεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου!
Tip: Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στα πλαστικά των προφυλακτήρων σου (αν αυτά είναι άβαφα). Με τον τρόπο αυτό θα τα προστατέψεις από την ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν ένα πιο “ζωντανό” χρώμα.
Σπρέι χωρίς σιλικόνη για τον καθαρισμό του ταμπλό
Για τον καθαρισμό του ταμπλό κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα σε μορφή σπρέι. Εμείς θα σου προτείναμε να προτιμήσεις κάποιο σπρέι χωρίς την προσθήκη σιλικόνης. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να χάσεις λίγο από την “γυαλάδα” που θα προσέφερε η προσθήκη σιλικόνης, ωστόσο θα κερδίσεις και αρκετά πιο σημαντικά από αυτή σου την επιλογή. Πρώτον, το ταμπλό σου δεν θα απορροφά σαν μαγνήτης τη σκόνη και έτσι θα παραμένει καθαρό για περισσότερο χρόνο. Επίσης, θα αποφευχθούν φαινόμενα αντανακλάσεων (ιδίως το βράδυ), τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ορατότητά σου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.