Όταν έρχεται η στιγμή που θέλεις να αλλάξεις δουλειά, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αρκετές ώρες ψαξίματος σε αγγελίες εργασίας. Το πιο πιθανό είναι πως θα έρθεις σε επαφή με αρκετούς εργοδότες μέχρι να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει. Για αυτό όταν θα έρθει η ώρα, πρέπει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό για μία πετυχημένη συνέντευξη!
Η καριέρα σου, είναι πολύ σημαντική για την αυτοπεποίθηση και τη ζωή σου γενικότερα! Επίσης, πρέπει η δουλειά που έχεις να σου ταιριάζει απόλυτα, έτσι ώστε να μπορείς εξελιχθείς επαγγελματικά και να κυνηγήσεις έναν μεγαλύτερο μισθό! Όμως όλα ξεκινάνε από την πρώτη επαφή που θα έχεις με τη νέα εταιρία, δηλαδή από την πρώτη σου συνέντευξη! Δες παρακάτω 5 συμβουλές για μία πετυχημένη συνέντευξη!
Τι να προσέξεις για μια πετυχημένη πρώτη συνέντευξη!
1. Το βιογραφικό σου σημείωμα
Αρχικά, το πιο σημαντικό για να δεχτούν να σε καλέσουν σε μία συνέντευξη είναι το βιογραφικό σου σημείωμα. Προσπάθησε να είναι όσο πιο λιτό και κατανοητό γίνεται. Εστίασε στις πιο σημαντικές και σχετικές λεπτομέρειες της εκπαίδευσης σου και της καριέρας σου! Ακόμα, προσπάθησε να μην πλατειάζεις και προσπάθησε όλες οι πληροφορίες που θέλεις να εντάξεις να είναι στην πρώτη σελίδα του βιογραφικού! Αρκετά σημαντικό για μία πρώτη επαφή είναι να έχεις ένα οργανωμένο και σωστά δομημένο βιογραφικό, γιατί θα δώσεις την εντύπωση πως είσαι έτσι και ως άνθρωπος. Άλλωστε αυτά τα χαρακτηριστικά ζητάν οι εταιρίες από τους εργαζομένους τους. Τέλος, μην υπερβάλλεις και μη γράψεις πράγματα που δεν ισχύουν, γιατί οι HR (Human Resources) των εταιριών είναι αρκετά εξοικειωμένοι και μπορούν να το καταλάβουν. Έτσι, δε θα σε καλέσουν για συνέντευξη.
Δες επίσης: 7 Λάθη δεν πρέπει να κάνεις στο βιογραφικό σημείωμα!
2. Μάθε για την εταιρία
Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις για μια πετυχημένη συνέντευξη, είναι να έχεις μάθει όσα περισσότερα μπορείς για τη θέση και για την εταιρεία. Διάβασε από το website τους όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές, τους στόχους και τη νοοτροπία της. Ακόμα, αν στην αγγελία ζητάνε κάποια χαρακτηρίστηκα που δεν είσαι τόσο δυνατός, διάβασε και εξασκήσου πάνω σε αυτά για να είσαι έτοιμος για κάθε ερώτηση!
Δες επίσης: 9 Πράγματα που πρέπει να αποφύγεις σε μια συνέντευξη για δουλειά!
3. Η πρώτη επαφή – Πετυχημένη συνέντευξη
Αν έχεις στείλει το βιογραφικό σου και σε καλέσουν για συνέντευξη, τότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά και να φροντίσεις κάθε λεπτομέρεια! Αρχικά, φρόντισε την εμφάνιση σου, και ντύσου σύμφωνα με το περιβάλλον της εταιρίας. Ένα αυστηρό εταιρικό περιβάλλον, ίσως απαιτεί κάποιο σακάκι ή κουστούμι, ενώ σε έναν χαλαρό επαγγελματικό χώρο μπορείς να εμφανιστείς με ένα πουκάμισο ή ένα πουλόβερ. Ακόμα, φτάσε στο ραντεβού τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν την κανονισμένη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τη θέση, είσαι ένας συνεπής άνθρωπος που μπορεί να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό!
Δες επίσης: 6 Συμβουλές ώστε να σε προσλάβουν στη δουλειά
4. Η ροή της συζήτησης σας – Πετυχημένη συνέντευξη
Πάμε τώρα στο κομμάτι της συνέντευξης! Εκεί, πρέπει να τα δώσεις όλα! Μίλησε για τα αντικείμενα που γνωρίζεις καλά, για τις αρμοδιότητες που είχες στην προηγούμενη εργασία και για αυτές που θα ήθελες να αναλάβεις! Επιπλέον, μίλησε για τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους, ενώ ζήτησε τους να σου πουν όσα περισσότερα μπορούν για τη θέση. Ακόμα, ρώτησε για το τι απαιτήσεις έχουνε από το άτομο που θα προσλάβουν και ποιο θα είναι το μέλλον σου στην εταιρία. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα που έχεις κάνει για την εταιρία, μπορείς να προτείνεις άξονες βελτίωσης ή τις δικές σου ιδέες για τη λύση κάποιου προβλήματος, εφόσον αυτό σου ζητηθεί!
Δες επίσης: 5 Φράσεις που δεν πρέπει να λες στη δουλειά σου!
5. Ζήτα αξιολόγηση
Τέλος, αρκετά σημαντικό για μια πετυχημένη συνέντευξη είναι να τους ζητήσεις να σου δώσουν μία αξιολόγηση για την πορεία της συζήτησης. Έτσι, σε περίπτωση που θα απορριφθείς θα γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία, και θα διορθώσεις τα αδύνατα για μία μελλοντική συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις πως είσαι άτομο που δέχεται κριτική και είναι διατεθειμένο να βελτιωθεί, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν εργοδότη!