Η πείνα είναι το δυσκολότερο που έχεις να αντιμετωπίσεις σε κάθε προσπάθεια για διατροφή ή απώλεια βάρους. Όμως δεν είναι πάντα αληθινή. Η πείνα πολλές φορές εμφανίζεται όταν είσαι συναισθηματικά ευάλωτος. Όταν νιώθεις άγχος, φόβο, θλίψη ή μοναξιά είναι εύκολο να καταλήξεις στο φαγητό για παρηγοριά. Όποια και να είναι όμως τα συναισθήματα σου που σε οδηγούν σε υπερφαγία, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου.
Πως θα ξεχωρίσεις όμως την συναισθηματική πείνα από την κανονική; Αν εμφανίζεται ξαφνικά, εάν σχετίζεται με την ανάγκη σου για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, εάν η πείνα επιμένει ακόμα κι αν είσαι χορτάτος ή εάν μετά νιώθεις ενοχές ή ντροπή, τότε μάλλον πρόκειται για συναισθηματική πείνα. Παρακάτω θα βρεις τρόπους για το πως να την αντιμετωπίσεις!
Τι να κάνεις όταν πεινάς ενώ είσαι συναισθηματικά ευάλωτος!
1. Αναγνώρισε τους λόγους που σου προκαλούν συναισθηματική πείνα
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις την συναισθηματική πείνα είναι να εντοπίσεις τα ερεθίσματα που τη προκαλούν. Προσπάθησε να καταλάβεις σε ποιες περιπτώσεις αναζητάς το φαγητό. Έχεις την ανάγκη να φας όταν είσαι θυμωμένος ή όταν έχεις άγχος και στρες; Το να καταλάβεις από που πηγάζει το πρόβλημα είναι η αρχή στο να το λύσεις κιόλας. Το να έχεις επίγνωση της κατάστασης θα σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερο έλεγχο και αυτογνωσία.
Δες επίσης: 5 Συμβουλές διατροφής και υγείας για άντρες!
2. Κράτα ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που καταναλώνεις
Το να κρατάς ένα ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνεις μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό. Δεν είναι χρονοβόρο και μπορείς να τα καταγράφεις και στις σημειώσεις του κινητού σου. Φρόντισε εκτός από το φαγητό που έφαγες να γράψεις και τι ένιωθες πριν, σε τι συναισθηματική κατάσταση βρισκόσουν. Αυτό θα σε βοηθήσει στο πρώτο βήμα, στο να εντοπίσεις και να ελέγξεις το τι σε φέρνει σε αυτήν την κατάσταση!
Δες επίσης: Δημοφιλή διατροφικά trends για άντρες
3. Αναζήτησε άλλους τρόπους να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου
Αφού εντοπίσεις ποιο ή ποια συναισθήματα σε ωθούν στο φαγητό, αναζήτησε τρόπους για να εκτονώνεις τα συναισθήματα αυτά. Επένδυσε περισσότερο στον εαυτό σου και αφιέρωσε παραπάνω χρόνο σε πράγματα που αγαπάς να κάνεις. Η γυμναστική, το παιχνίδι με τα παιδιά ή τον σκύλο σου, μια βόλτα ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο είναι κάποιες τυπικές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις. Προσαρμόσου όμως στα δικά σου δεδομένα και κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να έχεις γενικότερα μια καλύτερη ψυχολογία.
Δες επίσης: 14 Ψυχολογικά τρικ που πρέπει να γνωρίζεις!
4. Αναρωτήσου αν πραγματικά πεινάς πριν καταναλώσεις κάποιο γεύμα
Ένα trick για να αποφύγεις τη κατάσταση αυτή είναι να περιμένεις λίγα λεπτά πριν καταναλώσεις ένα γεύμα που σκοπεύεις να φας. Πάρε λίγο χρόνο και αναρωτήσου αν πραγματικά πεινάς ή μήπως σε απασχολεί κάτι άλλο. Πιες λίγο νερό για να ελέγξεις μήπως διψούσες. Η συναισθηματική πείνα μπορεί να σε οδηγήσει στο φαγητό χωρίς να το καταλάβεις, οπότε δίνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό σου ίσως καταφέρες να βάλεις φρένο σε αυτό!
Δες επίσης: 10 Λόγοι που σε εμποδίζουν να χάσεις το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς!
5. Μίλησε σε κάποιον φίλο ή ειδικό διατροφολόγο
Το να συζητάς με άλλους για κάτι που σε απασχολεί μπορεί να είναι δύσκολο, όμως πάντα βοηθάει. Ένας φίλος σου μπορεί να περνάει το ίδιο και μπορεί να έχει να σου προτείνει λύσεις και κόλπα. Όπως και να έχει το εξωτερικεύσεις κάτι που σε προβληματίζει θα βοηθήσει έτσι κι αλλιώς. Αν ωστόσο ακόμα δε μπορείς να το διαχειριστείς, μην ανησυχείς. Μπορείς να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο ή και ψυχολόγο οι οποίοι ως επαγγελματίες θα σε κατατοπίσουν στο πως μπορείς να απαλλαγείς από την συναισθηματική πείνα!