Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι το μέσο μέτρησης του κατά πόσο είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε τι ακριβώς νιώθουμε εμείς και οι άλλοι γύρω μας, να αναγνωρίζουμε δηλαδή τα διάφορα συναισθήματα. Έτσι μπορούμε να τα αποδεχτούμε και να τα διαχειριστούμε, με άλλα λόγια να τα ελέγχουμε αντί να μας ελέγχουν και να αποκομίζουμε το καλύτερο δυνατόν. Κάποια άτομα έχουν υψηλότερο EQ, άλλα πάλι χαμηλότερο.
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα που μπορούμε να έχουμε, και το καλύτερο – μπορούμε να το αναπτύξουμε!
Το να αναπτύσσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη είναι σαν να μαθαίνεις να περπατάς. Δύσκολο στην αρχή εφόσον δεν ξέρεις και δεν έχεις συνηθίσει να το κάνεις, με την εξάσκηση όμως γίνεται πιο εύκολο μέρα με τη μέρα. Τελικά, καταλήγεις να το κάνεις αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιείς εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, τα συναισθήματα και η διαχείρισή τους έχουν το δικό τους μέρος στον εγκέφαλο, που ονομάζεται φλοιός της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου.
Σε απλά ελληνικά, είναι μια περιοχή που τυλίγεται σαν “κολάρο” στο μεσολόβιο, δηλαδή τη γραμμή που διαχωρίζει τα δύο ημισφαίρια. Αυτή λοιπόν η περιοχή ενεργοποιείται όταν συνειδητοποιούμε τι νιώθουμε, ενώ αν έχουμε αυτή τη σκέψη σε τακτική βάση εκείνη η περιοχή σταδιακά γίνεται παχύτερη. Αποδεικνύεται λοιπόν και από βιολογικής πλευράς μέσω εγκεφαλογραφημάτων σε επιστημονικές έρευνες, ότι με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδά της.
Δες επίσης: 4 tips για να μένεις θετικός και αισιόδοξος κάθε μέρα!
Πώς όμως γίνεται αυτή η ανάπτυξη;
Υπάρχουν δύο ικανότητες που πρέπει να εξελίξουμε, ξεκινώντας από τη συνειδητή εξάσκηση:
1) Παρατήρηση
Σκεφτείτε για λίγο πότε ακριβώς αντιλαμβάνεστε ότι νιώθετε κάποιο συναίσθημα. Το καταλαβαίνετε αμέσως μόλις το αισθανθείτε ή σας παίρνει κάποιο διάστημα; Πόσον ακριβώς χρόνο θέλετε; Το να παρατηρείτε οτιδήποτε είναι μια ικανότητα που μπορείτε να τελειοποιήσετε με τον καιρό. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν ακριβώς πότε αρχίζουν να νιώθουν χαρούμενοι, αγχωμένοι, νευριασμένοι ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούν να εισπράξουν τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους, όπως την αύξηση στους καρδιακούς παλμούς, το κοκκίνισμα ή τον ιδρώτα, ενώ μπορούν να αντιληφθούν και ποιος άλλος στο χώρο τρέφει το ίδιο συναίσθημα.
2) Αίσθηση
Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, πώς ακριβώς νιώθετε; Υπάρχουν συγκεκριμένα συναισθήματα που νιώθετε σε συγκεκριμένες στιγμές; Τι ακριβώς κάνετε με το συναίσθημα που νιώθετε; Το αγνοείτε, το αποδέχεστε ή το πνίγετε; Το εκφράζετε ή το βιώνετε σιωπηλά; Αρχίστε να γνωρίζετε και να εξοικειώνεστε με τα συναισθήματά σας, όσο κι αν ακούγεται περίεργο σαν φράση. Για κάποιους είναι αυτονόητο, όμως υπάρχουν άλλα πολλά άτομα έχουν μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά το τι αισθάνονται.
Όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν όχι μόνο να απαντήσουν σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, αλλά και να “προγραμματίσουν” το ξέσπασμα ενός συναισθήματος σε κατάλληλες στιγμές. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα στην προσωπική τους ζωή δεν το αφήνουν να μπει στις σκέψεις τους την ώρα που βρίσκονται στη δουλειά..
Δες επίσης: 11 σημάδια ότι κάποιος δεν έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη!
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κάνετε μια παύση από τα πάντα όταν αισθάνεστε κάτι και να δώσετε προσοχή στα πάντα: στις σκέψεις σας, στα ερεθίσματα που λαμβάνετε, ακόμα και στο σώμα σας. Σύντομα η συναισθηματική σας νοημοσύνη θα αναπτυχθεί με τρόπο που θα σας εκπλήξει!