Πολλοί αντιμετωπίζουν το ghosting κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί εσύ να μη το ξέρεις με αυτόν τον όρο, αλλά θα καταλάβεις πολύ καλά τι εννοώ. Όταν τα social παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα μας, το φλερτ μέσα από αυτά είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο. Το ghosting ,λοιπόν, παραπέμπει σε έναν όρο που σχετίζεται άμεσα με τα social και τη σχέση που έχεις με κάποιον είτε είναι ερωτική, είτε φιλική ή και επαγγελματική.
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή τη συμπεριφορά που συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Δες παρακάτω τι είναι το ghosting και γιατί συμβαίνει;
Μήπως αντιμετωπίζεις ή πράττεις και εσύ ο ίδιος ghosting;
Τι είναι;
Το ghosting ,λοιπόν, συνδέεται με τη λέξη ghost που σημαίνει φάντασμα. Είναι η κατάσταση, στην οποία αυτός που μιλάς, ο φίλος σου, η φίλη σου, μια πιθανή σχέση ή ένας άνθρωπος γενικότερα με τον οποίο είχατε μια οποιαδήποτε αλληλεπίδραση, εξαφανίζεται. Δε μιλάμε γι την περίπτωση που έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό και ο άλλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μιλάμε για την περίπτωση που δεν έχει συμβεί κάτι και ο άλλος εξαφανίζεται ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση από τη ζωή σου. Εσύ, βρίσκεσαι εκεί και αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος και συνέβη αυτό. Τίποτα δε συνέβη λάθος με εσένα τουλάχιστον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λάθος έχει συμβεί με το “φάντασμα” της υπόθεσης. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά κατά γενικό κανόνα, το πρόβλημα δεν είναι δικό σου.
Δες επίσης : Τι είναι το ghosting και πως να το διαχειριστείς!
Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;
Φόβος
Πολλοί από αυτούς που κάνουν το ghosting, φοβούνται. Φοβούνται τη δέσμευση; Φοβούνται να σε γνωρίσουν καλύτερα; Φοβούνται για την εξέλιξη των καταστάσεων μεταξύ σας; Το θέμα είναι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που δε χαλιναγωγείται εύκολα από τους ανθρώπους και τις περισσότερες φορές μας κυριαρχεί.
Λόγω της άνεσης που προσφέρουν τα social
Είναι γεγονός πως τα social δίνουν μια άλλη άνεση στην επικοινωνία. Κρυμμένος πίσω από μια οθόνη και ένα “άψυχο” τσατ, τα λόγια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα, ενώ οι πράξεις είναι σχεδόν ασήμαντες. Έτσι, όσο εύκολα σε προσεγγίζει κάποιος μέσα από αυτά, τόσο εύκολα σε ξεκόβει και από τη ζωή του. Ένας από τους λόγους που έγινες θύμα ghosting είναι επειδή , πολύ απλά, ο συνομιλητής σου μπορεί να κόψει κάθε επαφή, χωρίς να χρειαστούν εξηγήσεις και χωρίς να μπορείς να ζητήσεις εξηγήσεις. Ένα απλό μπλοκ και ένα “διαβάστηκε” είναι αρκετά για να “λάβεις το μήνυμα”
Δες επίσης : 6 Τρόποι που τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική σου υγεία!
Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη εκφράζεται κυρίως με το να μπορεί ο άλλος να μπει στη θέση σου, να νιώσει όπως νιώθεις και να σε κατανοήσει. Αυτό, δεν το έχουν πολλοί άνθρωποι. Άμα έχεις να κάνεις με κάποιον που δεν μπορεί να σε νιώσει, είναι πολύ πιθανό να βιώσεις το ghosting. Ο συνομιλητής “φάντασμα” δεν μπορεί να μπει στη θέση σου και να αντιληφθεί τα αρνητικά συναισθήματα που σου προκαλεί η αυτή του η πράξη.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ανασφάλεια
Άλλοι δύο λόγοι που “δικαιολογούν” αυτή την κατάσταση είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ανασφάλεια. Ο συνομιλητής που φτάνει σε σημείο να εξαφανιστεί, νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα δικά σου θέλω, μειώνει τον εαυτό του και προκειμένου να δώσει εξηγήσεις πηγαίνει στην εύκολη λύση. Το ghosting. Επίσης, φοβούμενος μη δεθεί και μετέπειτα αντιμετωπίσει την απόρριψη, κόβει κάθε είδους επαφή και εξαφανίζεται.
Δες επίσης : 5 Λάθη που κάνεις όταν φλερτάρεις στα social media
Τι να κάνεις ;
Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσεις το ghosting είναι το να μην κάνεις τίποτα. Άμα νιώθεις την ανάγκη να στείλεις ένα μήνυμα και να ζητήσεις εξηγήσεις, κάνε το. Υπάρχει , βέβαια, μεγάλη πιθανότητα να μη λάβεις απάντηση και να νιώσεις ακόμα χειρότερα. Το ότι σου συνέβη κάτι τέτοιο, πρέπει να το λάβεις ως θετικό όσο δύσκολο και αν είναι. Ο άνθρωπος που μιλούσες, σου έκανε τη “χάρη” και έφυγε μια ώρα αρχύτερα πριν προλάβεις να δεθείς και ο ίδιος συναισθηματικά παραπάνω. Προσπάθησε να ξεχάσεις την κατάσταση, να επουλώσεις αυτό το κενό και να προχωρήσεις με ανθρώπους που σε στηρίζουν.