Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο συζητημένες τάσεις της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, η φορολογική τους αντιμετώπιση παραμένει μία ασαφής και δύσκολη περιοχή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα
Το κρυπτονόμισμα είναι μια ψηφιακή μορφή αξίας που δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή. Συχνά αποδέχεται από άτομα ή επιχειρήσεις ως μέσο συναλλαγής και μπορεί να μεταφέρεται, αποθηκεύεται ή διακινείται ηλεκτρονικά.
Στην Ελλάδα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η έλλειψη νομοθετικών διατάξεων για τη φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τους φορολογούμενους.
Δες επίσης: Τα καλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων!
Πως φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα;
Οι Φορολογικές Αρχές
Οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως νόμιμο μέσο συναλλαγής. Αυτό έχει οδηγήσει σε απρόβλεπτες χρεώσεις και επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους, που προκαλούνται από την επιβολή υψηλών φόρων και προστίμων.
Παράδειγμα Επιχείρησης
Πρόσφατα, μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απρόσμενη χρέωση ΦΠΑ ύψους άνω των 12.000 ευρώ, καθώς και με πρόσθετες χρεώσεις προστίμων και προσαυξήσεων που της επιβλήθηκαν από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Δικαστική Αντιμετώπιση
Η επιχείρηση υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ζητώντας να απαλλαγεί από τη χρέωση αυτή. Η προσφυγή της απορρίφθηκε, με την αιτιολογία ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αναγνώρισή τους με πράξη της πολιτείας.
Η Θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Η επιχείρηση επικαλέστηκε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αναγνώριζε τα κρυπτονομίσματα ως νόμισμα και απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Η ελληνική φορολογική αρχή, ωστόσο, δεν ενσωμάτωσε αυτήν την απόφαση στην εθνική νομοθεσία.
Δες επίσης: Πως να κερδίσεις 1-16% επιτόκιο από τα κρυπτονομίσματα!
Κέρδη από Κρυπτονομίσματα
Η εφορία δεν αναγνωρίζει ούτε τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα, όποτε δεν εντάσσονται στον φόρο υπεραξίας 15% που ισχύει για τους τίτλους εξωτερικού. Αυτό έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος.
Υπόθεση: Όπως αναφέρει η naftemporiki, ζεύγος φορολογουμένων εκλήθη να πληρώσει τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, επειδή η αρμόδια ΔΟΥ δεν αναγνώρισε την κάλυψη τεκμηρίου αγοράς ακινήτου με το κέρδος από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, συνολικού ύψους 182.500 ευρώ, το οποίο επικαλέστηκε το ζεύγος στη φορολογική του δήλωση.
Δηλαδή, η ΔΟΥ δεν δέχθηκε ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλύψει το «πόθεν έσχες» της δαπάνης αγοράς ακινήτου που δηλώθηκε στους κωδικούς 735 και 736, υποστηρίζοντας αφενός ότι το εισόδημα από τη μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό δεν εμπίπτει στις ως άνω διατάξεις των άρθρων 42 και 42Α ΚΦΕ, με τις οποίες προβλέπονται και απαριθμούνται περιοριστικά οι τίτλοι από τη μεταβίβαση των οποίων προκύπτει υπεραξία που θεωρείται εισόδημα και αφετέρου ότι δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία ώστε να προσδιορίζεται με ειδικό και σαφή τρόπο η υπεραξία που προέκυψε από τη μεταβίβαση των εν λόγω κρυπτονομισμάτων.
Οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στη ΔΕΔ, η οποία όμως δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και απέρριψε την προσφυγή τους, υιοθετώντας πλήρως το σκεπτικό της αρμόδια ΔΟΥ.
Συμπεράσματα και λύσεις!
Είναι σαφές ότι η φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα είναι μία σύνθετη και δύσκολη περιοχή. Είναι επείγον να υπάρξει μία σαφής και συνεπής νομοθετική προσέγγιση, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.
Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να επενδύσουν ή να συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητούν τη συμβουλή ειδικών σε φορολογικά θέματα. Μια καλή λύση είναι να βρείτε ποια ανταλλακτήρια εκδίδουν χρεωστικές κάρτες και να κάνετε ανάληψη από εκεί τα χρήματα σας σιγά σιγά ή να κάνετε αγορές με την κάρτα, αν θέλετε δείτε ποια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εκδίδουν χρεωστικές κάρτες!
Μια ακόμα πολύ καλή λύση για όσους θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο αυτόν, είναι οι μετοχές οι οποίες έχουν κάποια σχέση με τα κρυπτονομισματα ή το ETF της Blackrock “IBIT.US” αυτά φορολογούνται με 15% στην υπεραξία, όπως ισχύει για όλες τις μετοχές εξωτερικού και τα κέρδη από αυτές καλύπτουν το «πόθεν έσχες». Παραδείγματα που ασχολούνται με το BTC είναι ανταλλακτήρια (Coinbase) και εταιρίες που ασχολούνται με το mining (Mara, Riot, Cleanspark, Bitdigital, Argo Blockchain). Πολλές από αυτές μπορείς να τις βρεις στη Freedom24.com! Η Freedom24.com δίνει και δώρο μια μετοχή έως 700$ με κάθε νέα εγγραφή, κάνετε εγγραφή από εδώ!