Ο ύπνος είναι πολύ πιο σύνθετη διαδικασία απ’ όσο ίσως νομίζουμε. Δε μπορεί να περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμισμένοι και αυτός ο χρόνος που ξοδεύεται να μην επιτελεί κάποιον σκοπό.
Το σώμα δεν κατεβάζει απλώς ρολά, αλλά επαναφέρει στο μέγιστο όλες τις λειτουργίες του. Έχετε παρατηρήσει ότι μια μικρή πληγή δείχνει καλύτερα την επόμενη μέρα, ή ότι μετά από τον ύπνο θυμόμαστε καλύτερα όσα μελετήσαμε;
Γνωρίστε τις 4 φάσεις του ύπνου!
1. Από τον ξύπνιο στον ύπνο
Αυτό το στάδιο αποτελείται από τη φάση που “μας παίρνει σιγά σιγά ο ύπνος” και δεν ξέρουμε αν είμαστε ξύπνιοι ή αν κοιμόμαστε. Είναι η φάση που καμιά φορά μπορεί να τιναχτεί απότομα το σώμα μας, διώχνοντας τον ύπνο. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, διότι ο οργανισμός αντιδράει στην αντίθεση του σώματος που αρχίζει να αδρανεί με του μυαλού που είναι ακόμα ενεργό.
2. Ελαφρύς ύπνος
Είναι η φάση που το σώμα έχει μπει σε φάση ύπνου, αλλά όχι στη βαθύτερη και είναι το 50% του ύπνου. Το σώμα συνεχίζει να χαλαρώνει και η θερμοκρασία του σταδιακά πέφτει. Παρ’ όλα αυτά, η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί παραμένουν στα κανονικά επίπεδα. Για να περάσουμε σε αυτή τη φάση, η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 16 έως 18 βαθμοί Κελσίου.
3. Βαθύς ύπνος
Η αμέσως επόμενη φάση είναι και αυτή που πραγματικά μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει. Η αναπνοή επιβραδύνεται, η πίεση του αίματος πέφτει και οι μύες χαλαρώνουν. Στον βαθύ ύπνο, τα κύτταρα και οι ιστοί αναδημιουργούνται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται. Επιπλέον, αυτή είναι η φάση που συχνά οι άνθρωποι μιλούν ή υπνοβατούν.
4. Ύπνος REM (κίνηση των βλεφάρων)
Το όνομα του ύπνου βγαίνει από την εξήγηση των αρχικών του (REM = rapid eye movement) και είναι η φάση που βλέπουμε ζωντανά όνειρα, ενώ οι μνήμες της ημέρας περνούν από καταγραφή και επεξεργασία. Ενώ το σώμα και οι μύες είναι ακόμα χαλαροί, τα επίπεδα ενέργειας στον εγκέφαλο αρχίζουν να αυξάνονται. Συνεπώς, είναι η φάση στην οποία είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε.
Δες επίσης: Πώς επιδρά η αϋπνία στην προσωπική σου ζωή!
Μιας και ο ύπνος περιλαμβάνει τόσες σημαντικές λειτουργίες, επόμενο είναι η σημασία του να είναι ζωτική για την καθημερινότητα και την υγεία μας. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί σωματικά και ψυχικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας στο φουλ!