Σίγουρα ο μισθός δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για να εργαζόμαστε. Εξάλλου, η δουλειά μας κάνει να αισθανόμαστε παραγωγικοί, δημιουργικοί, χρήσιμοι και είναι σημαντική για την αυτοπεποίθηση μας. Όταν όμως συνοδεύεται και από μια αμοιβή αντίστοιχη των ικανοτήτων μας τότε σίγουρα νιώθουμε καλύτερα. Βέβαια το να πετύχεις μια αύξηση στο μισθό σου δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι περισσότεροι εργοδότες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να την δώσουν. Θα σου δείξουμε όμως πώς να διαπραγματευτείς με επιτυχία μια αύξηση στη δουλειά σου.
Δε θέλεις να μένεις στάσιμος μισθολογικά αλλά θέλεις να προοδεύσεις διαρκώς και να προχωράς στην καριέρα σου; Ήρθε η ώρα να ζητήσεις αύξηση! Ανακάλυψε λοιπόν 4 tips για να διαπραγματευτείς μια αύξηση στη δουλειά!
Πώς να καταφέρεις μια αύξηση στη δουλειά!
1. Βρες τη σωστή στιγμή για να τη ζητήσεις
Το timing είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος για να ζητήσεις αύξηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορείς να καταλάβεις πότε είναι μια καλή στιγμή να ζητήσεις αύξηση και πότε όχι. Για παράδειγμα, αν έχει ολοκληρωθεί ένα project σου με επιτυχία τότε μπορείς να βρεις πάτημα για τη διαπραγμάτευση σου. Από την άλλη, αν γνωρίζεις ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ή έκλεισε τη χρονιά με κακά οικονομικά αποτελέσματα τότε ίσως πρέπει να αναβάλεις την διαπραγμάτευση σου για μια καλύτερη στιγμή.
Δες επίσης: 5 Σημάδια ότι διάλεξες λάθος καριέρα
2. Δώσε βάση στους λόγους που αξίζεις την αύξηση
Το επιχείρημα σου για να διεκδικήσεις μια αύξηση πρέπει πάντα να είναι η απόδοση σου, ο φόρτος σου, τα projects σου και γενικότερα οι λόγοι που φέρνεις αξία στην εταιρεία για την οποία δουλεύεις. Είναι λοιπόν καλύτερα να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ή να μην πατάς απλά στο ότι η εταιρεία τα πήγε καλά φέτος. Αν χρειαστεί μπορείς να προσκομίσεις και στοιχεία που αποδεικνύουν την αποδοτικότητα σου και γιατί αξίζεις έναν βελτιωμένο μισθό. Τέτοια απτά στοιχεία θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα σου.
Δες επίσης: 5 Τρόποι να γίνεις πολύτιμος στη δουλειά σου
3. Κάνε έρευνα για τους μισθούς στον κλάδο σου- Πώς να πάρεις αύξηση στη δουλειά
Πριν πας να ζητήσεις την αύξηση καλό είναι να είσαι ενημερωμένος για την μισθολογική κατάσταση στον κλάδο σου. Αυτό θα σε κατευθύνει στο να ξέρεις τι να ζητήσεις ώστε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην το παρακάνεις. Ακόμα, το να πεις ότι ο κλάδος σου πληρώνει καλύτερα από όσα παίρνεις εσύ θα είναι ένα ακόμα επιχείρημα!
Δες επίσης: 5 Φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι αξιόπιστος
4. Ζήτα κάτι παραπάνω από αυτό που θέλεις να πετύχεις
Ένα σύνηθες tip όταν πρόκειται να διαπραγματευτείς το μισθό σου είναι να ζητήσεις κάτι παραπάνω από αυτό που ευελπιστείς να πετύχεις. Η λογική είναι απλή: μιας που πρόκειται για μια διαπραγμάτευση λογικά θα τα βρείτε κάπου στο ενδιάμεσο ανάμεσα σε αυτό που προτείνεις εσύ και αυτό που προτείνει ο εργοδότης σου. Επομένως, είναι καλύτερα εσύ να το ανεβάσεις λίγο προς τα πάνω, χωρίς όμως υπερβολές.