Ας πούμε ότι θέλεις να κάνεις κάτι όπως για παράδειγμα να γυμναστείς ή να καθαρίσεις το αμάξι σου. Όμως η σκέψη από μόνη της σε κουράζει και σε κάνει αναβλητικό. Έτσι καταλήγεις να μην κάνεις αυτό που πρέπει αλλά να χαζολογάς. Και έτσι χρονοτριβείς, χάνοντας πολύτιμο χρόνο όπου θα μπορούσες να έκανες κάτι παραγωγικό.
Η αναβλητικότητα είναι σοβαρή και έντονη όταν έχεις τόσα άλλα πιο εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Μπορείς όμως να αντικρούσεις αυτή την φυσική τάση σου και να έχεις έτσι περισσότερο τον έλεγχο στον εαυτό σου. Γιατί όταν εσύ ελέγχεις το μυαλό σου και τις πράξεις σου, αποκτάς αυτοπεποίθηση και γίνεσαι λίγο καλύτερος σε όλα. Εδώ λοιπόν θα βρεις συμβουλές και τρόπους για να μην χρονοτριβείς και να είσαι πιο παραγωγικός!
Πως να σταματήσεις να είσαι αναβλητικός!
Κάνε λίστα με ότι θες να πραγματοποιήσεις μέσα στη μέρα!
Το να δημιουργήσεις μια λίστα με τα tasks που πρέπει να πραγματοποιήσεις μέσα στη μέρα θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου. Πλέον οι υποχρεώσεις σου είναι συγκεκριμένες και οργανωμένες σε ένα χαρτί και όχι απλά στο μυαλό σου. Γράψε σε ένα χαρτί αυτά που θες να κάνεις, φυσικά όμως φρόντισε να είναι ρεαλιστικοί στόχοι και να ξεκινήσεις με λίγα πράγματα για αρχή. Το ότι γράφεις κάτι στη κυριολεξία θα σου δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και θα σου δώσει λίγη παραπάνω ώθηση να κάνεις αυτό που πρέπει.
Δες επίσης: 10 Σημάδια που δείχνουν οτι είσαι φτιαγμένος για να πετύχεις
Ο κανόνας των 5 λεπτών!
Είναι λογικό όταν χαλαρώνεις και σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις να νιώθεις άβολα καθώς οτιδήποτε θέλεις να κάνεις πιθανό να απαιτεί περισσότερη σωματική και πνευματική κόπωση από αυτό που ήδη κάνεις όσο σκέφτεσαι. Και εδώ μπορεί να σε βοηθήσει ο κανόνας των 5 λεπτών. Συμφώνησε με τον εαυτό σου ότι θα αφιερώσεις 5 μόνο λεπτά για να κάνεις αυτό που χρειάζεται. 5 λεπτά δεν είναι και πολλά, σίγουρα μπορείς να τα καταφέρεις. Μπορείς αν θες να βάλεις και χρονόμετρο. Ουσιαστικά έτσι θα θέσεις έναν πολύ μικρο στόχο που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Το να ξεκινήσεις είναι το δυσκολότερο κομμάτι οπότε με τον κανόνα των 5 λεπτών μπορείς να γίνεις πιο αποφασιστικός και παραγωγικός.
Δες επίσης: Τα 4 χρώματα που αυξάνουν την παραγωγικότητα!
Δες τη λίστα σου και κάνε τώρα ένα πράγμα!
Σίγουρα θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να βρίσκεται σε στιγμές απελπισίας όπου οτιδήποτε φαντάζει άθλος για να το καταφέρεις. Εκείνες οι στιγμές όμως είναι οι καλύτερες για να κάνεις τη μεγάλη αλλαγή. Όταν νιώθεις τη μέγιστη αδυναμία και τεμπελιά τσέκαρε την λίστα σου και υποσχέσου στον εαυτό σου ότι αυτή τη στιγμή θα κάνεις 1 πράγμα από τη λίστα αυτή. Μόνο 1! Έτσι θα καταφέρεις να μπεις σε εγρήγορση και αφού καταφέρεις να κάνεις αυτό το 1 πράγμα πολύ πιθανό να σου έρθει όρεξη και δύναμη για να καταφέρεις και τα υπόλοιπα στη λίστα σου. Όπως ξανά είπαμε η πιο δύσκολη είναι η αρχή και με τον τρόπο αυτό ίσως σου γίνει πιο εύκολη!
Δες επίσης: Πως το γυαλί αυξάνει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας
Εκμεταλλεύσου τις ώρες που είσαι πιο παραγωγικός!
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι ο καθένας είναι πιο παραγωγικός διαφορετικές ώρες της ημέρας. Άλλοι λειτουργούν καλύτερα το πρωί ενώ άλλοι συγκεντρώνονται και έχουν περισσότερη όρεξη το βράδυ. Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου το περιθώριο να εκμεταλλευτεί τις παραγωγικές του ώρες. Όταν μπεις σε αυτό το μοτίβο και αξιοποιείς αυτή τη φυσική σου τάση να είσαι πιο παραγωγικός συγκεκριμένες ώρες της μέρας θα δεις ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα απ’όσα νόμιζες. Ωστόσο εκμεταλλεύσου τις στο έπακρο! Για παράδειγμα εάν είσαι στη φάση που έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα αλλά ήδη έχεις κάνει πολλά μη σταματήσεις για διάλειμμα επειδή ‘έτσι πρέπει’. Έχε το δικό σου πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα δικά σου δεδομένα!
Δες επίσης: 6 Τρόποι να αυξήσεις το εισόδημα και την παραγωγικότητα σου!
Μίλα σε κάποιον για τους στόχους σου!
Η ιδέα ότι κάποιος άλλος γνωρίζει τους στόχους που έχεις θέσει και θες να πραγματοποιήσεις σου δημιουργεί ένα κίνητρο να παραμείνεις συνεπής. Μίλα σε έναν φίλο σου και μοιράσου τους στόχους σου. Αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρώσεις αυτό που θες να κάνεις γιατί αλλιώς ο άλλος θα ξέρει ότι δεν είσαι συνεπής. Ουσιαστικά έχεις μια μικρή αλλά υγιή πίεση στο να κάνεις αυτό που πρέπει. Και η πίεση όταν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει!