Το διαδίκτυο κυριαρχεί στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Όσο περνάει ο καιρός, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητα μας. Εργασία, συνομιλίες, αγορές, διασκέδαση είναι τα βασικότερα που κάνεις με τη χρήση του internet. Ωστόσο, το διαδίκτυο είναι αχανές και σίγουρα επικίνδυνο κάποιες φορές. Μερικές συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο είναι κάτι που χρειάζονται μικροί και μεγάλοι!
Όσο έμπειρος κι αν είσαι στην χρήση του internet, μερικοί κανόνες είναι βασικοί και είναι σημαντικό να υπενθυμίζονται συχνά. Εσύ θυμάσαι το κάθε τι που πρέπει να προσέξεις για να είσαι 100% ασφαλής; Αν όχι, τότε δες εδώ 5 tips για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο!
Διάβασε εδώ τις απαραίτητες συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο!
1. Κράτα κρυφές τις προσωπικές σου πληροφορίες
Φυσικά και ο κάθε ένας ανεβάζει στους λογαριασμούς του ό,τι θεωρεί εκείνος απαραίτητο. Ωστόσο, πρέπει να κοιτάς και λίγο πιο μακριά. Για παράδειγμα, ένας μελλοντικός εργοδότης ενδεχομένως να σε αναζητήσει στο διαδίκτυο. Δεν θα ήταν και τόσο επαγγελματικό να μπορεί να βλέπει το relationship status σου ανά τα χρόνια. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και άλλες προσωπικές πληροφορίες που καλό είναι να μην διαδίδονται δημόσια όπως η διεύθυνση σου, στοιχεία τραπέζης και λογαριασμών, κληρονομικά στοιχεία, ιατρικά αρχεία.
Δες επίσης : 6 Tips για ασφαλείς online αγορές με χρεωστική κάρτα!
2. “Σέρφαρε” με ασφάλεια
Όπως δεν θα πήγαινες σε μια κακόφημη γειτονιά, έτσι απόφυγε να πας και σε κακόφημες ιστοσελίδες. Θα μου πεις, πως ξέρω ποιες ιστοσελίδες δεν είναι ασφαλής; Στην γραμμή του URL όπου βρίσκεις το link, υπάρχει ένα κλειδάκι. Αυτό, όταν είναι κλειδωμένο σημαίνει ότι είσαι σε ασφαλή τοποθεσία. Όταν είναι ξεκλείδωτο και απαγορευμένο, τότε καλύτερα να μην βρίσκεσαι εκεί. Επίσης, το λειτουργικό σου σύστημα ή ο browser πολλές φορές θα σου δείξουν με ειδοποιήσεις ότι δεν είσαι σε ασφαλή τοποθεσία. Να λαμβάνεις αυτές τις ειδοποιήσεις σοβαρά υπόψιν!
3. Να προσέχεις τι κατεβάζεις
Όλοι χρειαζόμαστε κατά καιρούς να κάνουμε λήψη διάφορα προγράμματα, εικόνες, ήχους από το διαδίκτυο. Ωστόσο, δεν είναι όλα αθώα και άκακα. Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν πίσω από φαινομενικά αθώες λήψεις. Πριν κατεβάσεις το οτιδήποτε, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι η πηγή είναι ασφαλής και δεν θα προκαλέσει ζημιά ή υποκλοπή πληροφοριών από τον υπολογιστή σου. Για παράδειγμα, μεγάλα φωτεινά κουμπιά που αναβοσβήνουν με μήνυμα “Κατέβασε Τώρα”, κατά 90% δεν είναι ασφαλή!
Δες επίσης : Πως γίνεται να “χακάρουν” την οθόνη του υπολογιστή σου και τι να προσέχεις!
4. Διάλεξε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης
Το να βρεις έναν κωδικό πρόσβασης δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Θα βάλεις το όνομα σου, το όνομα του κατοικίδιου σου, το τηλέφωνο σου. Αυτό είναι αρκετά λάθος καθώς κάποιος επιτήδειος που ξέρει κάποιες πληροφορίες για εσένα μπορεί να προσπαθήσει να υποκλέψει αυτόν τον κωδικό. Ένας καλός συνδυασμός κωδικού αποτελείται από διάφορα χαρακτηριστικά. Αναλυτικά :
- Πρέπει να είναι 8-15 χαρακτήρες συνολικά
- Να περιλαμβάνει πεζά και κεφαλαία γράμματα
- Να περιλαμβάνει αριθμούς
- Να περιλαμβάνει χαρακτήρες
- Να μην είναι ένας συνδυασμός που χρησιμοποιείς σε κάθε λογαριασμό σου
- Να μην συσχετίζεται άμεσα με εσένα ή με προσωπικές σου πληροφορίες
5. Δώσε προσοχή στις διαδικτυακές σου γνωριμίες
Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωριμίες θα ξεκινήσουν από το διαδίκτυο. Τα social media είναι η βασική πηγή γνωριμιών για σχέσεις ερωτικές, φιλικές , επαγγελματικές αλλά και για λόγους επικοινωνίας με οικογένεια και γνωστούς. Βέβαια, στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα όλα όπως φαίνονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που πίσω από μια ωραία εικόνα κρύβεται κάτι εντελώς διαφορετικό και ίσως απρόσμενο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά με ποιους συνομιλείς, να μην μοιράζεσαι ευαίσθητες πληροφορίες μαζί τους, να κρατάς πάντα μια επιφύλαξη και φυσικά να αποφεύγεις τις συναντήσεις με άγνωστα άτομα!
Δες επίσης : 6 Tips για πετυχημένο online dating!
Το internet έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος της ζωής μας. Βέβαια, είναι αχανές και ενέχει αρκετούς κινδύνους. Η περιήγηση στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και προσοχή για να είσαι καλυμμένος απ’ όλες τις πλευρές.