Πολλοί επιλέγουν να φορούν φακούς επαφής αντί για γυαλιά. Τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για λόγους άνεσης σε διάφορες καταστάσεις (π.χ γυμναστική), οι φακοί επαφής σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Ωστόσο, επειδή τα μάτια μας είναι ένα αρκετά ευαίσθητο όργανο, πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαιτέρως. Γι’ αυτό, άμα φοράς φακούς επαφής πρέπει να ακολουθείς κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες.
Όσα χρόνια και αν φοράς φακούς επαφής, μερικοί κανονικές δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Η υγιεινή και η φροντίδα των φακών είναι απαραίτητη κάθε φορά. Δες εδώ , λοιπόν, 5 tips για εσένα που φοράς φακούς επαφής!
Τι πρέπει να προσέχεις αν φοράς φακούς επαφής!
1. Να προσέχεις τις ημερομηνίες λήξης
Οι φακοί επαφής έχουν ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν οι ημερήσιοι, οι μηνιαίοι, αυτοί που ενδείκνυται για τρίμηνη χρήση ή για εξάμηνη. Οι ημερήσιοι δεν πρέπει να φοριούνται παραπάνω από μία ημέρα, θεωρούνται μιας χρήσης. Οι υπόλοιποι φακοί επαφής δεν πρέπει να ξεπερνούν την ημερομηνία που αναγράφεται. Δεν υπάρχει πρόβλημα να παρατείνεις τη χρήση τους για 1-2 ημέρες, ωστόσο φρόντισε να τους αντικαταστήσεις σύντομα αφού λήξουν. Με το να χρησιμοποιείς τους φακούς πιο πολύ απ’ όσο πρέπει, βάζεις τα μάτια σου σε κίνδυνο για μολύνσεις.
Δες επίσης : 7 Ευεργετικές τροφές για καλύτερη όραση!
2. Προσοχή πριν αγγίξεις τους φακούς
Είτε πας να βάλεις τους φακούς, είτε να τους βγάλεις, πρέπει να προσέχεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι καθαρά τα χέρια σου, για να μη μεταφέρεις βρωμιά και σκόνη στους φακούς αλλά και στα μάτια σου. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου με ένα ήπιο σαπούνι και όχι κάποιο με βαριά μυρωδιά ή με λιπαρή υφή. Τέλος, αφού πλύνεις καλά τα χέρια σου, στέγνωσε τα με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια. Τα βακτήρια λατρεύουν τα υγρά περιβάλλοντα και τα χέρια σου μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια στους φακούς και κατ’ επέκταση στα μάτια σου.
3. Καθαριότητα και αποθήκευση
Είναι απαραίτητο μετά από κάθε χρήση των φακών επαφής να καθαρίζονται και να αποθηκεύονται σωστά. Ο κάθε τύπος φακού έχει τις δικές του ανάγκες, οπότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού ή του κατασκευαστή. Βασικό κομμάτι , βέβαια, στην καθαριότητα των φακών είναι να τους τρίβεις απαλά πριν τους αποθηκεύσεις. Χρησιμοποιώντας το υγρό φακών που αντιστοιχεί στον τύπο φακών που έχεις, βάλε μια μικρή ποσότητα στη παλάμη σου μαζί με τον φακό. Με το εσωτερικό του δαχτύλου σου κάνε ελαφρύ “μασάζ” στον φακό για να τον καθαρίσεις.
Τέλος, η αποθήκευση των φακών επαφής γίνεται στα ειδικά δοχεία που συνήθως πουλιούνται μαζί με το υγρό. Βάλε αρκετή ποσότητα υγρού στο δοχείο, τοποθέτησε τους φακούς και κλείσε καλά τα δοχεία. Μην τοποθετείς τους φακούς σε χρησιμοποιημένο υγρό. Μετά από κάθε χρήση να αντικαθίσταται! Επιπλέον, μην ανακατεύεις τη δεξιά πλευρά με την αριστερή. Όταν βάλεις τον δεξί φακό σε μια συγκεκριμένη πλευρά, φρόντισε να μπαίνει πάντα εκεί!
Δες επίσης : 10 Μύθοι για τους φακούς επαφής!
4. Το νερό και οι φακοί επαφής δεν ταιριάζουν
Μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστείς έκτακτα να πλύνεις τον φακό σου. Μην χρησιμοποιήσεις σε καμία περίπτωση νερό και κυρίως νερό βρύσης! Το νερό βρύσης περιέχει μικρόβια και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια σου. Επίσης, πολλοί λένε να χρησιμοποιήσεις σάλιο. Είναι επίσης πολύ κακή ιδέα καθώς το σάλιο περιέχει πολλά μικρόβια! Η καλύτερη επιλογή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ο καθαρός ορός. Βέβαια, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου το κουτί αποθήκευσης των φακών γεμισμένο με το ειδικό υγρό.
5. Μην ξεχνάς τη θήκη των φακών
Η θήκη των φακών πρέπει να καθαρίζεται αρκετά συχνά. Εκεί, φυλάσσονται οι φακοί στο υγρό τους, οπότε είναι ένα σημείο που πρέπει να είναι καθαρό. Φρόντισε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να αδειάζεις το υγρό που έχει μέσα, να πλένεις με καθαρό νερό τη θήκη, να τη στεγνώνεις με ένα καθαρό στεγνό πανί και να την ξαναγεμίζεις με υγρό φακών.
Σίγουρα οι φακοί επαφής είναι χρήσιμοι και βολικοί σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, χρήζουν φροντίδας και περιποίησης. Με τα παραπάνω tips μπορείς να φροντίζεις κατάλληλα τους φακούς σου χωρίς να παραλείπεις κάτι και να διακινδυνεύεις την ποιότητα τους ή την υγεία των ματιών σου!