Οι φιλίες λιγοστεύουν όσο μεγαλώνουμε και αυτό γιατί οι υποχρεώσεις και οι ασχολίες μας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Όμως το να έχεις 2-3 πραγματικούς φίλους είναι σωτήριο για τη ψυχολογία σου και αναγκαίο για τη κοινονικότητα σου. Η σύντροφος και η οικογένεια σου δεν είναι πάντα ιδανικά πρόσωπα για να συζητήσεις διάφορους προβληματισμούς σου.
Ένα τρίτο άτομο όπως ένας φίλος που έχει εξωτερική ματιά θα σου δώσει μια πιο αντικειμενική γνώμη. Γιατί είναι όμως δύσκολο να διατηρηθεί μια φιλία με τα χρόνια; Γιατί συχνά δρούμε εγωιστικά και χωρίς ενσυναίσθηση και κατανόηση. Παρακάτω λοιπόν θα σου δώσουμε 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο εύκολα φίλους αλλά και να διατηρήσεις τις ήδη υπάρχουσες φιλίες σου!
5 Συμβουλές που θα σε κάνουν να αποκτήσεις περισσότερους φίλους!
1. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να βγει έξω!
Πως θα δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να γνωρίσει νέα άτομα όταν κλείνεσαι στον εαυτό σου και δεν συμμετέχεις σε κοινωνικές μαζώξεις; Πες ναι στη βόλτα με μια νέα παρέα, πες ναι στο φαγητό μετά τη δουλειά που σου πρότειναν οι συνάδελφοι σου, πήγαινε σε πάρτυ και εκδηλώσεις, κάνε εθελοντισμό ή εντάξου σε online κοινωνικές ομάδες.
Με όσο περισσότερα άτομα συναναστραφείς, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να γνωρίσεις νέους φίλους. Ακόμα και αν δεν είσαι πολύ κοινωνικός, με το να εμπλέκεσαι σε κοινωνικές μαζώξεις θα εκπαιδευτείς στο να νιώθεις άνετα με κόσμο και έτσι με το καιρό θα γίνεις πιο εξωστρεφής!
Δες επίσης: Οι 10 φίλοι που όλοι χρειαζόμαστε!
2. Πήγαινε τη συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο!
Οι επιφανειακές φιλίες είναι εύκολες, όλοι μπορούμε πάνω κάτω να συναναστραφούμε με όλους όσον αφορά μια επιφανειακή παρέα. Η πραγματική συντροφιά όμως έρχεται όταν εισχωρείς στη ψυχή του φίλου σου και εκείνος στη δική σου. Εάν λοιπόν σε μια γνωριμία με έναν φίλο δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνον και ότι θες να μάθεις παραπάνω πράγματα από τα τυπικά, τότε πολύ πιθανόν να τον κερδίσεις και να σε συμπαθήσει από την αρχή.
Ωστόσο δώσε χρόνο στο άτομο που έχεις απέναντι σου και δείξε το ενδιαφέρον σου με τρόπο διακριτικό. Φρόντισε ο τόνος της φωνής σου να μην υποδηλώνει κουτσομπολιό αλλά γνήσιο ενδιαφέρον!
Δες επίσης: 4 Τρόποι για να γίνεις πιο κοινωνικός!
3. Φρόντισε να προσέχεις τον συνομιλητή σου!
Ένα σημαντικό tip για να κάνεις εύκολα φίλους είναι να τους δίνεις την απαιτούμενη προσοχή. Δώσε αξία στη γνώμη, τις προτιμήσεις και τα λόγια του φίλου σου καθώς έτσι θα νιώσει ότι τον σέβεσαι πραγματικά. Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να προσέξεις είναι το ότι πρέπει πάντα να είσαι ενεργητικός ακροατής και όχι παθητικός. Έτσι λοιπόν όταν σου μιλάει ένας φίλος, γνέψε καταφατικά το κεφάλι σου, κοίτα τον στα μάτια και κάνε του ερωτήσεις πάνω σε αυτά που σου λέει. Με τον τρόπο αυτό θα τον κάνεις να νιώσει όμορφα και αυτό το συναίσθημα θα τον κάνει να θέλει να σε διατηρήσει ως φίλο!
Δες επίσης: H αντρική φιλία σε κάνει πιο ευτυχισμένο!
4. Κάνε τον φίλο σου να αισθανθεί ασφάλεια μαζί σου!
Το αίσθημα ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό σε μια φιλία. Τόσο για εσένα όσο και για τους φίλους σου. Κάνε τους να νιώθουν ότι μπορούν να στηριχτούν πάνω σου, ότι είσαι βράχος για εκείνους. Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να διατηρείς μια συνεχή εποικινωνία με τα άτομα γύρω σου έτσι ώστε να μη νιώθουν ότι τους ξέχασες!
Δες επίσης: 9 Τρόποι για βελτίωση της επικοινωνίας σου με τους άλλους!
5. Δείξε έμπρακτα το ενδιαφέρον σου!
Δες επίσης: 8 Tips για να έχεις μια επιτυχημένη επικοινωνία!
Στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, στις πράξεις είναι όμως εκεί που φαίνεται ο πραγματικός φίλος. Μερικές απλές πράξεις που θα κάνουν τον φίλο σου να νιώσει ότι θες να είσαι εκεί για αυτόν έμπρακτα είναι να πας μαζί του για προπόνηση, να τον στηρίξεις στη νέα του διατροφή και να τον κεράσεις όταν ζορίζεται οικονομικά. Επίσης καλό θα ήταν να του παρέχεις στήριξη και ενδιαφέρον ακόμα και αν πρέπει να ‘βγεις από το δρόμο σου’ δηλαδή να ξεβολευτείς εσύ για να βοηθήσεις εκείνον!