Είτε αγοράσαμε μόλις ένα καινούργιο αυτοκίνητο είτε κάποιο μεταχειρισμένο είναι λογικό με το πέρασμα του χρόνου να εμφανισθούν κάποιες βλάβες. Σίγουρα υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουμε και χαλάνε το αμάξι μας. Αυτά λοιπόν είναι που μειώνουν την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου μας και δεν προλαβαίνουμε καλά καλά να το απολαύσουμε και το τρέχουμε για service.
Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες βασικές συμβουλές για την περιποίηση του αμαξιού μας. Για παράδειγμα, μία από τις πιο βασικές είναι να τηρούμε το προγραμματισμένο service και να μην το αναβάλλουμε κατά βούληση. Παρακάτω θα διαβάσεις 6 tips για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σου! Δες επίσης: Τι πρέπει να προσέξεις πριν διαλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτου!
6 Tips για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σου!
1) Μην επιταχύνεις από την αρχή
Μία πολύ σημαντική συμβουλή που αφορά τα καινούργια αμάξια είναι το να μην επιταχύνουμε απότομα ειδικά αν έχει λίγα “γραμμένα” χιλιόμετρα το αμάξι. Για αυτό λοιπόν, σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο με λιγότερα από 1000 χιλιόμετρα είναι καλό να το πηγαίνουμε πιο χαλαρά και απαλά. Μην πατάμε το γκάζι δοκιμάζοντας την επιτάχυνση του και ανεβάζοντας 4000 στροφές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε κάτω από το νούμερο αυτό έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση του αυτοκινήτου μας.
Δες επίσης: Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου!
2) Προσοχή με το γκάζι
Πολύ απλή συμβουλή που σίγουρα όμως θα σώσει την ζωή του αυτοκινήτου μας. Το να μην επιταχύνουμε απότομα και γρήγορα είναι αυτό που θα μας γλιτώσει και παραπάνω χιλιόμετρα και δεν θα επιβαρύνουμε τον κινητήρα μας άδικα. Ο λόγος που πρέπει να το πηγαίνουμε ομαλά είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε το σύστημα μετάδοσης κίνησης και να του δώσουμε την δυνατότητα να μεταβεί αρμονικά και όχι απότομα στις δικές μας ανάγκες. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι θα εξοικονομήσουμε και παραπάνω καύσιμα άρα και χρήματα αφού είναι γεγονός ότι η απότομη επιτάχυνση “πιέζει” τον κινητήρα μας.
Δες επίσης: 5 Tips για να αγοράσεις το κατάλληλο αυτοκίνητο για σένα!
3) Μην το παρατάς στο γκαράζ
Ένα ακόμα βασικό tip για εμάς που θέλουμε να συντηρήσουμε σωστά το αμάξι μας είναι να μην το αφήνουμε παρατημένο. Τι εννοώ με αυτό; Πολλοί νομίζουν ότι αφήνοντας το στο γκαράζ θα κερδίσουν περισσότερα χιλιόμετρα και θα αυξήσουν την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου τους. Μεγάλο λάθος. Ο λόγος είναι όταν το αφήνουμε ακινητοποιημένο για μεγάλο διάστημα, η μπαταρία εξασθενεί ενώ επίσης ξεραίνονται οι σωλήνες του air condition και τα λάστιχα χάνουν λίγο από τον αέρα τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να το κινούμε έστω και μία φορά την εβδομάδα!
Δες επίσης: 7 Μύθοι σχετικά με το αυτοκίνητό σου!
4) Μην κάνεις μικρά “ταξίδια”
Μία ακόμη αιτία που μειώνει την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου μας είναι το να διαγράφουμε μικρές πορείες. Τα ταξίδια μικρής διάρκειας, που πεταγόμαστε στο άλλο τετράγωνο μόνο και μόνο για να πάμε σούπερ μάρκετ, μπορεί να επιφέρουν ζημιές στον κινητήρα του οχήματος μας. Όταν δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί καλά ο κινητήρας μπορεί να προκληθεί συσσώρευση καταλοίπων, συμπύκνωση αυτών και εν τέλει να διαβρώσουν κάποια στοιχεία του μηχανικού κομματιού. Τέλος, πιθανό είναι κιόλας να εξασθενήσει την “ισχύ” της μπαταρίας μας αφού δεν προλαβαίνει να φορτιστεί πλήρως.
Δες επίσης: Τι να κάνεις αν βραχεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου!
5) Προσοχή με την ταχύτητα
Πέρα από το να μην επιταχύνουμε απότομα και γρήγορα υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε: την ταχύτητα. Όταν οδηγάμε με πάνω από 100χλμ/ώρα, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου έως και 15%. Αυτομάτως αυτό που συμβαίνει είναι να επιβαρύνουμε τον κινητήρα μας, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα ελαστικά. Ειδικά τα τελευταία με την μεγάλη ταχύτητα που περιστρέφονται, υφίστανται και μεγαλύτερη διάβρωση. Προκειμένου να αντέξει παραπάνω το αμάξι μας, ας μην πατάμε το γκάζι έως εκεί που δεν πάει.
Δες επίσης: Τι να ελέγξεις στο αυτοκίνητο πριν πας ένα ταξίδι!
6) Καθάρισε το συχνά
Και όμως ο καθαρισμός του αυτοκινήτου μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το πλύσιμο του θα μας βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων διαβρώσεων και στο να μην ξεβάψει ή υποχωρήσει το χρώμα του. Το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε το αμάξι μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα ανά 2 εβδομάδες, αλλά αν έχει γεμίσει σκόνη και λάσπη όλος ο σκελετός τότε μάλλον πρέπει να δράσουμε αναλόγως. Τέλος, αν παρατηρήσουμε τυχόν εκτεθειμένα κενά στο χρώμα τότε σίγουρα το επιδιορθώνουμε γιατί μπορεί να γίνει περαιτέρω διάβρωση. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!