Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Μιας και κανείς δεν είναι τέλειος, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Εκτός των άλλων, μέσα από αυτά μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και αποφεύγεις να τα επαναλάβεις. Βέβαια, το δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσεις να αποδεχθείς ότι για αρχή έχεις κάνει κάτι στραβά. Η εύκολη λύση είναι να βρεις μια δικαιολογία, να ρίξεις το φταίξιμο σε κάποιον άλλο, θεωρώντας ότι έτσι είσαι εντάξει και με την συνείδηση σου.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, μιας και στην πρώτη ευκαιρία θα το ξανακάνεις. Για αυτόν το λόγο, είναι βασικό να μπορέσεις να εξ’ αρχής να το εντοπίσεις και να το αντιμετωπίσεις. Παρακάτω, θα βρεις διάφορους μηχανισμούς που θα σε βοηθήσουν να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με το σφάλμα σου.
Πως να διορθώσεις τα λάθη σου
Βήμα 1: Πάρε το 100% της ευθύνης
Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αποδεχθείς το γεγονός ότι έχεις κάνει λάθος. Το να ξεκινήσεις να κατηγορείς τους άλλους δε θα ωφελήσει πουθενά. Πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος έτσι ώστε να μπορέσεις μέσα από αυτό να μάθεις και να ξέρεις τι είναι αυτό που θα πρέπει να αλλάξεις την επόμενη φορά, για να έχεις θετικό αποτέλεσμα. Όσο πιο νωρίς αποδεχθείς το σφάλμα σου, τόσο πιο νωρίς θα εντοπίσεις την αιτία του και συνεπώς θα λυθεί με τις λιγότερες συνέπειες.
Βήμα 2: Μάθε από τα λάθη των άλλων
Είναι σημαντικό ο καθένας να κάνει τα δικά του γιατί είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να μπορέσει να καταλάβει τι δεν πρέπει να ξανακάνει. Όμως, στο εργασιακό περιβάλλον τα σφάλματα των άλλων θα πρέπει να είναι για εσένα μάθημα- και αντιπαραδείγματα, φυσικά. Έτσι, θα μπορείς να καταλαβαίνεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις και εσύ το ίδιο και γλιτώνοντας επιζήμιο χρόνο από τη δουλειά σου.
Βήμα 3: Μην επαναπαύεσαι
Εφόσον, λοιπόν, το πρόβλημα έχει λυθεί και έχεις καταλάβει ποιος είναι ο τρόπος που θα πρέπει να λειτουργείς την επόμενη φορά, μην καθησυχάζεσαι. Ίσως να είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Αν επαναπαυτείς και “πείσεις” τον εαυτό σου ότι την επόμενη φορά δε θα είναι έτσι, μόλις ξαναέκανες το ίδιο λάθος.
Είναι σημαντικό να είσαι επιφυλακτικός. Φυσικά και τώρα γνωρίζεις που έχεις λάθος και αυτό ακριβώς θα πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη σου για να κάνεις κάτι καλύτερο, να εξελιχθείς και να προσπαθήσεις να επιλέξεις τον πιο σωστό δρόμο της επιτυχίας. Κοινώς, μην ξεχνάς τα λάθη σου γιατί είναι κομμάτι της επιτυχίας σου.
Βήμα 4: Μην ξεχνάς να ζητάς συγγνώμη
Όταν συμβαίνει κάτι, πάντα κάποιος πληγώνεται ή ενοχλείται. Είναι πολύ βασικό, εφόσον έχεις αναγνωρίσει το λάθος σου, όχι μόνο να προσπαθήσεις να το διορθώσεις, αλλά και να ζητήσεις συγγνώμη και από το άτομο που έχει θιγεί. Μπορεί να είναι το αφεντικό σου, κάποιος φίλος ή ακόμα και ο ίδιος σου ο εαυτός.
Με το να απολογηθείς για το κομμάτι που έσφαλες βοηθάς και εσένα να συνειδητοποιήσεις ευκολότερα τι συνέβη, αλλά δίνεις και στον άλλον να καταλάβει ότι δεν το ήθελες. Ο καλύτερος τρόπος να ζητήσεις συγγνώμη βέβαια, είναι με το που απολογηθείς να ξεκινήσεις να διορθώνεις το λάθος σου.