Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να μιλάει κανείς μπροστά σε ένα κοινό. Πολλοί αγχώνονται πολύ στην ιδέα του κοινού. Οι πιο εξοικειωμένοι, όμως, έχουν άλλα θέματα να αντιμετωπίσουν. Ένα από αυτά είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η αποστήθιση του λόγου ή της ομιλίας.
Για τους περισσότερους από εμάς, η αποστήθιση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί να αφιερώνουμε όλη μας την προσοχή. Και ακόμα και τότε, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό ή να μην είναι εύκολο να αφιερώσουμε αρκετή ώρα μας πιέζει ο χρόνος. Αν και εσύ έχεις τέτοιο θέμα με το να μαθαίνεις πράγμα απ’έξω , κάνε scrol down και δες πως μπορείς να βελτιώσεις αυτή σου την ικανότητα.
Κάνε την αποστήθιση παιχνίδι με 5 εύκολα βήματα
1. Σημείωσε μόνο τα κύρια στοιχεία της ομιλίας σου
Μην προσπαθήσεις να γράψεις ολόκληρο το λόγο σου και μετά να τον μάθεις απ’έξω. Πέρα από το ότι είναι χρονοβόρο, σε περίπτωση που δεν θυμηθείς ένα σημείο, θα πανικοβληθείς και είναι πολύ πιθανό να χάσεις ολόκληρο τον ειρμό του λόγου σου. Σημείωσε και μάθε τα κύρια σημεία και ένα-δυο σημεία που θέλεις να τονίσεις. Έτσι θα έχεις το πλεονέκτημα της ελευθερίας για το τι μπορείς να πεις και μπορείς να προσαρμόσεις το λόγο σου ανάλογα με το περιβάλλον και τις εξελίξεις γύρω σου.
2. Δημιούργησε εικόνες για κάθε κύριο σημείο
Το μυαλό θυμάται πολύ πιο εύκολα εικόνες, παρά λέξεις. Εκμεταλλεύσου αυτό το χαρακτηριστικό προς όφελός σου, συσχετίζοντας κάθε κομμάτι με μια εικόνα. Αν θέλεις να μιλήσεις για το οικονομικό κομμάτι, συνδύασε το με την εικόνα ενός θησαυροφυλακίου ή ενός χαρτονομίσματος. Για την επικοινωνία θα μπορούσες να θυμάσαι ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ για την ανάπτυξη ένα φυτό που μεγαλώνει.
3. Δημιούργησε ένα “Παλάτι Σκέψης”
Αυτή η τεχνική υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε αυτή την τεχνική συσχετίζεις τα έπιπλα του σπιτιού σου με πράγματα που θέλεις να θυμάσαι. Σύμφωνα με Ron White, πρωταθλητή σε αγώνες μνήμης, χρειάζεται 20 λεπτά για να το χτίσεις και μπορείς να το χρησιμοποιείς για όλη σου την ζωή. Για να το δημιουργήσεις πρέπει να στέκεσαι στην είσοδο του σπιτιού σου, προχώρα στον διάδρομο και μπες αριστερά στο πρώτο δωμάτιο. Εκεί, κινούμενος από σύμφωνα με την φορά του ρολογιού, ονόμασε 5 μεγάλα αντικείμενα(1,2,3,4,5). Έπειτα, πήγαινε στο επόμενο δωμάτιο και ονόμασε τα επόμενα 5 (6,7,8 και ούτω καθεξής).
4. Συσχέτισε πολλά πράγματα με τα αντικείμενα από το “Παλάτι σκέψης”
Αν, για παράδειγμα, το πρώτο σημαντικό σημείο σου σχετίζεται με την οικονομία και το πρώτο που θυμάσαι από τα έπιπλα είναι ένας καναπές, δώσε του την μυρωδιά που έχουν τα χρήματα ή την υφή του. Συνδέοντας γεύσεις, μυρωδιές, ήχους και την αίσθηση της αφής με τις εικόνες, θα είναι πιο εύκολο να το επαναφέρεις στο μυαλό σου και να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα, άρα και να θυμηθείς πι εύκολα αυτό που θες.
5. Επανάληψη
Εφόσον έχεις τις παραπάνω εικόνες στο μυαλό σου, προσπάθησε να τις θυμάσαι τακτικά. Έτσι, ενισχύεις το μονοπάτι που οδηγεί από την εικόνα σε αυτό που θες να θυμάσαι και θα μπορείς να έχεις πιο εύκολη πρόσβαση όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Όταν τελειοποιήσεις την τεχνική αυτή, δεν θα χρειάζεται να υπομείνεις ξανά μια δύσκολη και χρονοβόρα αποστήθιση. Δεν θα χρειάζεσαι ούτε Power Point!