Οι εφαρμογές ή αλλιώς τα apps αποτελούν ένα από τα πράγματα που μπορούν να “επιβαρύνουν” τις επιδόσεις του smartphone σου. Όλοι μας έχουμε “αγανακτήσει” επειδή το καινούριο παιχνίδι που κατεβάσαμε “κολλάει” συνεχώς ή η εφαρμογή έχει “κρασάρει”, με αποτέλεσμα να μας πετάει εκτός αυτής.
Βέβαια, στο εν λόγω “δράμα” θα πρέπει να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος σου. Σύμφωνα με έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την ικανοποίηση των πελατών αναφορικά με τις επιδόσεις του κινητού τους ανά εφαρμογές, παρατηρήθηκε πως περίπου το 50% των καταναλωτών αναγκάστηκε να διαγράψει ή να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορισμένες εφαρμογές επειδή αυτές προκαλούσαν κολλήματα στη λειτουργία του κινητού τους.
Πως θα κάνεις το κινητό σου να μην κολλάει σε κάθε εφαρμογή!
Επομένως καταλαβαίνεις πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από κοινό. Για να είσαι σε θέση, λοιπόν, να το αντιμετωπίσεις επιτυχώς-χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις ένα καινούριο smartphone-δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο. Εδώ θα βρεις τα 4 πιο κοινά προβλήματα σχετικά με τις “αργές” εφαρμογές καθώς και ορισμένες προτάσεις αντιμετώπισης, ώστε να κάνεις καιρό να ξαναδείς τη χαρακτηριστική, κυκλική ένδειξη μεταφόρτωσης στο κινητό σου.
Δες επίσης: Πως θα κάνεις τη μπαταρία του iPhone να αντέξει περισσότερο!
Πρόβλημα 1: Η εφαρμογή δεν “κατεβαίνει”
Είτε έχεις Αndroid είτε iOS λογισμικό στο κινητό σου, τα αντίστοιχα App Store θα σου προσφέρουν μία τεράστια γκάμα παιχνιδιών για να κατεβάσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίζαμε τα εν λόγω “καταστήματα” ως παιδικές χαρές για τον καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό ο εκνευρισμός μας είναι ιδιαίτερα μεγάλος όταν κάποια από τις εφαρμογές που έχουμε βάλει στο μάτι δεν κατεβαίνει στο smartphoneμας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ πραγματοποιείται κατέβασμα της εφαρμογής, η ένδειξη της μεταφόρτωσης δεν σταματάει ποτέ.
Πως θα λύσεις το πρόβλημα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις το δίκτυό WiFi σου. Αν είσαι συνδεδεμένος μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, το κινητό σου ενδέχεται να μην κατεβάσει την εκάστοτε εφαρμογή διότι έχει ρυθμιστεί έτσι από το εργοστάσιο.
Πως θα ελέγξεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση σε iPhone
Για να δεις τις ρυθμίσεις του Apple κινητού σου σχετικά με το κατέβασμα εφαρμογών θα πρέπει να μεταβείς στις Ρυθμίσεις, και συγκεκριμένα στην επιλογή iTunes & App Store. Αν θέλεις να κατεβάζεις εφαρμογές χωρίς την ύπαρξη κάποιου δικτύου WiFi θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την επιλογή “Δεδομένα Κινητού Δικτύου”.
Πως θα ελέγξεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση σε Android κινητό
Σε περίπτωση που διαθέτεις Android κινητό θα πρέπει να ακολουθήσεις διαφορετική πορεία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να μεταβείς στις ρυθμίσεις του Google Play Store επιλέγοντας τις “Αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών”. Εκεί μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών μόνο σε περίπτωση WiFi δικτύου και στην αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών ανεξάρτητα από το είδος της σύνδεσης.
Πρόβλημα 2: Το παιχνίδι αργεί να φορτώσει ή “κρασάρει”
Τα σύγχρονα παιχνίδια καταλαμβάνουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο στο κινητό σου, ενώ παράλληλα διαθέτουν αρκετά δεδομένα. Για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους το κινητό σου επιστρατεύει αρκετή από την ισχύ του επεξεργαστή του. Και κάπως έτσι προκύπτουν τα “κολλήματα” ή ακόμη χειρότερα το κρασάρισμα της εφαρμογής. Για να αντιμετωπίσεις τα συγκεκριμένα προβλήματα θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις ορισμένες εφαρμογές καθώς και ρυθμίσεις.
Πως θα λύσεις το πρόβλημα
Η βελτιστοποίηση του smartphone (optimization) σου αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εσένα που θέλεις να παίξεις άνετα τα παιχνίδια στο κινητό σου.
Πως θα το κάνεις σε iPhone
H αλήθεια είναι πως στην περίπτωση των κινητών της Apple δεν έχεις τόσες επιλογές βελτιστοποίησης όσο σε ένα Android τηλέφωνο. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις τις εφαρμογές που βρίσκονται στο προσκήνιο. Έτσι θα γλιτώσεις πολύτιμη μπαταρία αλλά και επεξεργαστική ισχύ.
Επίσης, μπορείς να ρυθμίσεις την επιλογή των γραφικών ώστε να βελτιώσεις τις επιδόσεις του κινητού σου (βέβαια, θα πρέπει να ξέρεις πως θα χάσεις λίγο σε ποιότητα από τα γραφικά σου). Για να το επιτύχεις αυτό πήγαινε στις Ρυθμίσεις>Γενικές και επέλεξε την επιλογή “Προσβασιμότητα” και έπειτα “Μείωση Κίνησης”.
Πως θα το κάνεις σε Android κινητό
Για αρχή κατέβασε την εφαρμογή “DU Speed Booster” ή “Swift Gamer“. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα βοήθησουν στην ομαλή φόρτωση και λειτουργία των εφαρμογών σου. Η δεύτερη λύση είναι λίγο πιο πολύπλοκη αλλά θα σε βοηθήσει αρκετά.
Πήγαινε στις Ρυθμίσεις>Σύστημα και επέλεξε την επιλογή “Πληροφορίες για το τηλέφωνο”. Έπειτα πάτησε 7 φορές πάνω στην επιλογή “Αριθμός έκδοσης”. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρεις να μπεις στις ρυθμίσεις προγραμματιστή. Στη συνέχεια βγες από τη συγκεκριμένη καρτέλα και επέλεξε Σύστημα>Επιλογές για προγραμματιστές. Εκεί θα βρεις μία επιλογή με κωδικό Force 4x MSAA, την οποία και θα ενεργοποιήσεις. Κάνε μία επανεκκίνηση το κινητό σου ώστε να αποθηκευτεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Συγχαρητήρια! Μόλις βελτιστοποίησες το κινητό σου!
Δες επίσης: 5 App για το κινητό σου που θα σου προσφέρουν έξτρα εισόδημα!
Πρόβλημα 3: Οι εφαρμογές δεν είναι ενημερωμένες
Μερικές φορές μπορεί να μην σου φαντάζει ως μεγάλο πρόβλημα η ύπαρξη πολλών, παλιών-μη ενημερωμένων εκδόσεων στο κινητό σου τηλέφωνο, ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις πως οι εν λόγω εφαρμογές δύσκολα θα λειτουργήσουν σωστά σε βάθος χρόνου.
Πως θα λύσεις το πρόβλημα
Κατέβασε τις τελευταίες ενημερώσεις για το smartphone σου και παράλληλα φρόντισε ώστε το λογισμικό του κινητού σου να είναι επίσης ενημερωμένο.
Πως θα ενημερώσεις μία εφαρμογή στο iPhone
Ανοίγοντας το App Store επέλεξε την επιλογή “Σήμερα” που βρίσκεται στο τέλος της οθόνης και έπειτα την εικόνα του προφίλ σου. Έπειτα έλεγξε αν υπάρχουν ενημερώσεις εφαρμογών σε εκκρεμότητα και πάτησε την σχετική επιλογή της ενημέρωσης.
Πως θα ενημερώσεις μία εφαρμογή σε Android κινητό
Άνοιξε το Google Play Store και επέλεξε την ένδειξη του μενού (πάνω αριστερά, η ένδειξη με τις τρεις παράλληλες γραμμές). Έπειτα πήγαινε στις Ρυθμίσεις και επέλεξε την αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών (θα σου δοθούν δύο επιλογές, ενημέρωση μέσω WiFi ή δικτύου κινητής).
Πρόβλημα 4: Οι εφαρμογές λειτουργούν πολύ αργά
Εάν χρησιμοποιείς εφαρμογές στυλ WhatsApp, Viber ή Google Maps, τότε να ξέρεις πως τα φαινόμενα “αργοπορίας” του smartphone σου θα είναι κάτι παραπάνω από συχνά. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας των παραπάνω εφαρμογών, οι οποίες αποθηκεύουν πολλά δεδομένα στην κρυφή μνήμη ή αλλιώς cache.
Πως θα λύσεις το πρόβλημα
Η λύση είναι μία και προφανής σε αυτήν την περίπτωση. Απλά εκκαθάρισε τα δεδομένα από τη μνήμη cache στις πιο “αργές” εφαρμογές σου.
Πως θα το κάνεις σε iPhone
Ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις και πηγαίνοντας στην επιλογή “Μνήμη & Χρήση iCloud” επέλεξε την επιλογή “Διαχείριση Μνήμης”. Έπειτα επέλεξε την εφαρμογή που δουλεύει αργά.
Πως θα το κάνεις σε Android κινητό
Ανοίγοντας τις Ρυθμίσεις και πηγαίνοντας στην επιλογή Εφαρμογές θα σου εμφανιστούν όλες οι εφαρμογές που διαθέτεις στο κινητό σου. Από εκεί θα επιλέξεις τις εφαρμογές που καθυστερούν ιδιαίτερα στο κινητό σου. Επιλέγοντας κάθε εφαρμογή ξεχωριστά θα σου εμφανιστεί μία νέα καρτέλα όπου θα βρεις την επιλογή “Αποθηκευτικός χώρος”. Πατώντας εκεί θα βρεις την επιλογή “Εκκαθάριση Cache”.
Tip: Αν κάποια εφαρμογή καταλαμβάνει περισσότερα από 500ΜΒ στο κινητό σου και παράλληλα δεν τη χρησιμοποιείς, τότε καλό θα ήταν να τη διαγράψεις εντελώς από τη συσκευή σου.