Ξέρω ότι πολλοί από εμάς το μισούμε. Προτιμάμε να κάνουμε άλλα προγράμματα γυμναστικής και σε καμία περίπτωση να βγούμε να τρέξουμε. Ίσως φταίει λίγο ότι βαριόμαστε ίσως και λίγο παραπάνω ότι στο πρώτο 500άρι θα φτύσουμε αίμα. Το τρέξιμο σίγουρα έχει πολλά οφέλη και μεταξύ άλλων το ποσό των θερμίδων που μας βοηθάει να χάσουμε δεν είναι και λίγο. Σκέψου ότι στο 1,5 χιλιόμετρο έχουμε κάψει περίπου 100 θερμίδες. Δεν είναι και λίγες!
Το θέμα είναι όμως άλλο. Πως θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την αντοχή μας και να πετύχουμε τον σκοπό μας; Σίγουρα κανείς μας δεν γεννήθηκε μαραθωνοδρόμος αλλά χτίστηκε στην πορεία. Να λοιπόν 5 τρόποι για να αυξήσουμε την αντοχή μας στο τρέξιμο! Δες επίσης: 5 Λάθη που κάνεις πριν το τρέξιμο!
5 Τρόποι για να χτίσουμε την αντοχή μας στο τρέξιμο!
1) Τρέξε με αργό και σταθερό ρυθμό
Ναι αν θέλουμε να έχουμε την μέγιστη απώλεια βάρους ενώ τρέχουμε θα πρέπει να κάνουμε και μερικά sprint. Αυτό κιόλας αποτελεί κλασσική άσκηση hiit, έντονης δηλαδή προπόνησης. Αλλά ο σκοπός μας είναι να μην τα φτύσουμε στα 100m. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κρατάμε έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό και να οξυγονόμαστε χωρίς να πρέπει να σταματήσουμε. Οπότε, ο ρυθμός μας στο τρέξιμο θα πρέπει να είναι σταθερός και αργός. Όχι σαν να περπατάμε αλλά λίγο πιο γρήγορος από jogging.
Δες επίσης: 6 Συμβουλές για να χάσεις βάρος με το τρέξιμο!
2) Βήμα βήμα
Όσο σταθερό ρυθμό και να κρατάμε, αν έχουμε να τρέξουμε 3 χρόνια δεν θα φτάσουμε πάλι το 1,5 χιλιόμετρο. Υπάρχει λύση όμως και για αυτό αρκεί να έχουμε λίγη υπομονή. Αυτό που χρειάζεται είναι να το πηγαίνουμε βήμα βήμα. Αντί να ξεκινήσουμε με 1,5 χιλιόμετρο ως στόχο, ας τρέξουμε 400m και τα υπόλοιπα περπάτημα. Έτσι δεν θα πιεστούμε υπερβολικά οπότε δεν θα τραυματιστούμε κιόλας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι από κάπου χαμηλά ξεκίνησαν, προσάρμοσε τον στόχο στο σώμα σου και θα δεις την διαφορά στην αντοχή σου σε λίγο καιρό!
Δες επίσης: Πως να χτίσεις σώμα με 10 λεπτά γυμναστικής και χωρίς βάρος!
3) Μία μεγάλη απόσταση την εβδομάδα
Για μέγιστα αποτελέσματα και για να χτίσουμε την αντοχή μας περισσότερο μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα ακόμα trick. Αν έχουμε αποφασίσει να πάμε για τρέξιμο μέσα στο σαββατοκύριακο μπορούμε να τα δώσουμε όλα για όλα! Τι σημαίνει αυτό; Ας δοκιμάσουμε να τρέξιμο μία μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που συνηθίσαμε. Προσοχή όμως! Δεν θα αυξήσουμε την ένταση της γυμναστικής, γιατί πάλι θα μείνουμε από ανάσες.
Δες επίσης: 13 Απλά tips για χάσιμο βάρους και μείωση του λίπους!
4) Σπάστο με περπάτημα
Αν μας φαίνονται δύσκολα ακόμα και τα 400m δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτό. Αντί να τραυματιστούμε καλύτερα να σταματήσουμε και να το πάμε περπατώντας μέχρι να ανακτήσουμε την αναπνοή μας. Το τρέξιμο θέλει υπομονή. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε και να πιεζόμαστε. Ας περπατήσουμε όταν νιώθουμε ότι δεν αντέχουμε αλλά θα υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα ξαναξεκινήσουμε από εκεί που το αφήσαμε!
Δες επίσης: Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι για το πρωινό τρέξιμο με άδειο στομάχι!
5) Επέλεξε έναν εύκολο δρόμο
Οι περισσότεροι μας θα προτιμήσουμε να τρέξουμε κοντά στο σπίτι μας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να επιλέξουμε έναν εύκολο δρόμο για τρέξιμο. Δεν εννοώ να είναι κατηφορικός αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι ανηφορικός. Τουλάχιστον στο επίπεδο που είμαστε και θέλουμε να αυξήσουμε την αντοχή μας, ένα έδαφος με φυσιολογική ή καθόλου κλίση θα μας βοηθήσει να κάνουμε τα πρώτα βήματα μας!
Δες επίσης: Οι 3 καλύτερες ασκήσεις για καλογυμνασμένα πόδια!
Άλλες συμβουλές για το τρέξιμο
Επειδή θα χάσουμε θερμίδες και θα ιδρώσουμε πρέπει να μένουμε ενυδατωμένοι. Ειδικά κιόλας αν φοβόμαστε για κάποιον τραυματισμό, πρέπει να φροντίσουμε να πιούμε 2 ποτήρια νερό 20 λεπτά πριν φύγουμε για τρέξιμο. Επιπλέον, πρέπει να προτιμήσουμε να τρέξουμε σε δρόμο που είναι ενδιαφέρον και αλλάζουν συνεχώς τα τοπία γύρω μας. Για παράδειγμα, ένα στάδιο είναι λογικό να μας κουράσει πιο εύκολο από ότι ένα τρέξιμο στην παραλιακή! Διάλεξε και πάρε. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι το τρέξιμο αποτελεί μία από τα καλύτερα είδη γυμναστικής για να χάσουμε βάρος. Υπομονή και θα τα καταφέρουμε.