Το να δημιουργήσεις την δική σου επιχείρηση είναι από τις μεγαλύτερες ηθικές ικανοποιήσεις που μπορείς να πάρεις. Έφτιαξες κάτι δικό σου και επιτυγχάνεις σε αυτό. Βέβαια, πολλές φορές η ίδια μας η επιχείρηση μπορεί να είναι και η “φυλακή” μας. Υποχρεώσεις, πολύ δουλειά, λογαριασμοί και άλλα τόσα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Μπορείς να ξεφύγεις, όμως, και να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εσένα.
Υπάρχουν 4 τρόποι να έχεις περισσότερη ελευθερία από τη δουλειά σου και συνεπώς να ξεκουράζεσαι κιόλας. Γιατί κακά τα ψέματα όταν το μόνο που σκέφτεσαι και σε απασχολεί είναι η δουλειά, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα κλατάρεις. Τα παρακάτω tips θα βοηθήσουν να σώσεις τόσο την καριέρα σου, όσο και την ψυχική σου υγεία.
Tips για να ξεφύγεις λίγο από τη δουλειά
Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού
Εκπαίδευε συνέχεια το προσωπικό σου. Δείξε τους πως λειτουργεί και το τελευταίο γρανάζι της επιχείρησης άσχετα αν δεν είναι η ειδικότητα του. Κάνε τους να νιώσουν ότι δεν είναι απλά ρομποτάκια της επιχείρησης, αλλά απαραίτητα μέλη που κρατούν την επιχείρηση στο σημείο που είναι. Έτσι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να λείψεις να γνωρίζει ο καθένας από τους υπαλλήλους τι πρέπει να γίνει σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης. Θα έχεις και εσύ το νου σου ήσυχο ότι αφήνεις τη δουλειά σου σε έμπειρα χέρια που ξέρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μια επιτυχημένη επιχείρηση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία αφεντικού και υπαλλήλου.
Δες επίσης: Πως να πετύχεις τους στόχους σου μαθαίνοντας από την αποτυχία!
Προσοχή στα οικονομικά ανοίγματα
Καλό είναι να παίρνει κανείς ρίσκα γιατί ποτέ δεν ξέρεις πόσο κέρδος μπορούν να προσφέρουν. Παρόλα αυτά όταν επενδύεις σε κάτι αβέβαιο, φρόντισε να έχεις προνοήσει για την πιθανή αποτυχία και να έχεις κάνει τα κουμάντα σου οικονομικά. Όπως λέει και ο λαός, μην απλώνεις τα πόδια σου πιο μακρυά από το κρεβάτι. Γιατί στο τέλος της μέρας πρέπει να μπαίνει και κάτι και στην δική σου τσέπη. Δε μπορείς να ζεις για να πληρώνεις λογαριασμούς και υπαλλήλους μόνο. Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα για να “ανοιχτείς” επιχειρηματικά, κάνε υπομονή και τόλμησε το όταν θα μπορείς να το υποστηρίξεις καλύτερα.
Θέσε προτεραιότητες
Για να λειτουργήσει μια επιχείρηση σωστά και για να μην ξημεροβραδιάζεσαι στο γραφείο, το να θέσεις προτεραιότητες είναι το Α και το Ω. Θέσε στόχο για την κάθε μέρα και μέχρι που μπορείς εσύ και το προσωπικό σου να ανταπεξέλθει. Μη φοβηθείς να πεις στον πελάτη σου ότι δεν μπορείς στο χρονικό διάστημα που σου ζητάει, αλλά μπορείς αργότερα. Όποια δουλειά είναι μικρή και γρήγορη βάλτην στην αρχή της μέρας για να φεύγει. Ύστερα πιάσε τις απαιτητικές δουλειές. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να γυρίσεις σπίτι σε μια λογική ώρα.
Δες επίσης: 6 Τρόποι να αυξήσεις το εισόδημα και την παραγωγικότητα σου!
Βάλε όρια
Πολύ, πολύ σημαντικό είναι να βάζεις όρια. Όρια στο πόσα μπορείς να αντέξεις, στα πόσα μπορείς να παράγεις και στο τέλος να έχεις και άριστη ποιότητα, αλλά και να μην νιώθεις ένα κουρέλι από το τρέξιμο και την υπερβολική δουλειά. Θέσε όρια στον εαυτό σου και πες ότι θα δουλεύεις τάδε με τάδε μέρες και την μια μέρα θα την έχεις αν όχι ρεπό, τότε όσο πιο χαλαρή γίνεται. Μην δουλεύεις μέχρι αργά το βράδυ, θέσε όριο και πες ότι το αργότερο θα δουλέψεις μέχρι τις 8 το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις χρόνο να φορτίσεις μπαταρίες και να ξεκινήσεις και πάλι την επόμενη μέρα με διάθεση και αποφασιστικότητα.