Αν και οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να τρώμε έξω παρέα με τους φίλους μας, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιεινό από ένα καλό και νόστιμο σπιτικό γεύμα. Επίσης, ένα σπιτικό γεύμα χαρακτηρίζεται και πιο ασφαλές, αφού γνωρίζεις καλά τη διαδικασία παρασκευής του αλλά και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Βέβαια, για να μπορέσεις να απολαύσεις τα σπιτικά σου γεύματα θα πρέπει πρώτα από όλα να μαγειρεύεις τουλάχιστον καλά (δεν είπαμε να μπεις και στο MasteChef!). Ειδάλλως, κάθε σου γεύμα θα θυμίζει καταναγκαστικά έργα σε φυλακές της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Ως αντίλογο, μπορείς να μου αναφέρεις πως δεν γεννηθήκαμε όλοι σεφ, και αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές-βήματα, που αν τις τηρήσεις, μπορείς να βελτιώσεις δραματικά τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Μάθε πως μπορείς να βελτιώσεις τη μαγειρική σου με 6 απλά βήματα!
Στο συγκεκριμένο άρθρο σου παρουσιάζονται 6 απλές συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις κατά πολύ την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα της μαγειρικής σου. Ακολούθησέ τις, και πίστεψέ με, οι φίλοι σου θα νομίζουν πως έχουν απέναντί τους έναν ανερχόμενο σεφ!
Δες επίσης: Ποιες τροφές να αποφύγεις για να χάσεις λίπος!
Επικεντρώσου στα υλικά
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ξέρεις πως ένα φρέσκο υλικό είναι κατά πολύ καλύτερο (τόσο στη γεύση όσο και στην ποιότητα) από οτιδήποτε αντίστοιχο σε κατεψυγμένη μορφή. Σε ό,τι αφορά τα μυρωδικά, θα πρέπει να τα μεταχειρίζεσαι με τρυφερότητα. Συντήρησέ τα σε νερό και βοήθησέ τα να μείνουν φρέσκα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αν δεις ότι κάποια σημεία από τα μυρωδικά σου ξεκίνησαν να μαραίνονται, κόψε τα, ώστε να παρατείνεις τη ζωή του υπόλοιπου βλαστού. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες μαγειρικές εκπομπές βλέπεις τους σεφ να διαθέτουν γλαστράκια με μυρωδικά και όχι τα αντίστοιχα σε αποξηραμένη μορφή.
Ομοίως, για την περίπτωση των λαχανικών και των φρούτων προτίμησε αυτά που βρίσκονται στην “εποχή” τους. Αν τώρα λαχταράς κάτι που είναι εκτός εποχής, μπορείς να κάνεις μία μικρή “παραχώρηση” προς την κατεψυγμένη εκδοχή. Επίσης, μπορείς να στραφείς προς άλλες εναλλακτικές αν κάποιο από τα υλικά της συνταγής δεν υπάρχει εκείνη τη χρονική στιγμή.
Tip: Ως προς τα “λιπαρά” υλικά προτίμησε το βούτυρο αντί της μαργαρίνης. Σε περίπτωση διατροφής, μην κάνεις το λάθος να παραλλάξεις τη συνταγή. Απλά, περιόρισε την ποσότητα της μερίδας που θα καταναλώσεις.
Πρόσεξε τα καρυκεύματά σου
Το αλάτι και το πιπέρι αποτελούν βασικά καρυκεύματα για τις περισσότερες συνταγές που θα ετοιμάσεις στην κουζίνα σου. Ωστόσο, πέρα από αυτά καλό θα ήταν να εντάξεις και άλλα μπαχαρικά-βότανα στα πιάτα σου, μιας και αυτά είναι που θα το απογειώσουν πραγματικά. Φρόντισε-όπως επισημάνθηκε παραπάνω-τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις να είναι φρέσκα, ώστε οι μυρωδιές να είναι πιο έντονες.
Tip: Επίσης, μη διστάσεις να εντάξεις κάποιον όξινο χυμό από φρούτα στα πιάτα σου. Λίγο στημένο λεμόνι θα αναδείξει τις φυσικές γεύσεις και αρώματα των υλικών σου. Στην περίπτωση των κρεάτων ή των σαλατών μπορείς να προσθέσεις χυμό από πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ.
Δώσε βάση στην προετοιμασία
Το ότι θα μαγειρέψεις ένα γευστικό πιάτο δε σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδέψεις απαραίτητα μπόλικο από τον πολύτιμο χρόνο σου. Μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα το εκάστοτε γεύμα σου αν είσαι καλά προετοιμασμένος.
Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, διάβασε ολόκληρη τη συνταγή και βεβαιώσου ότι έχεις προετοιμάσει όλα τα υλικά. Παράλληλα με τη μαγειρική σου, φρόντισε να πλένεις τα όποια χρησιμοποιημένα σκεύη και γενικότερα να διατηρείς μία ομαλή ροή στην όλη διαδικασία του μαγειρέματος.
Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στη μαγειρική τα καλά εργαλεία κάνουν τον καλό μάγειρα. Τώρα, αν απορείς για το ποια είναι αυτά τα “εργαλεία”, παρακάτω σου αναφέρουμε τα πλέον βασικά.
- Ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι, το οποίο θα πρέπει να μην είναι ούτε αρκετά βαρύ αλλά ούτε αρκετά ελαφρύ για το χέρι σου.
- Ένα καλό ψαλίδι κουζίνας, προκειμένου να κόβεις με ευκολία τα φρέσκα μυρωδικά σου αλλά και το λίπος από διάφορα μέρη κρέατος.
- Mία τσιμπίδα και μία πιρούνα, προκειμένου να είσαι σε θέση να διαχειριστείς ζεστά υλικά από μακριά.
- Έναν τρίφτη ή αλλιώς ρεντέρ. Καλύτερα να έχεις έναν τρίφτη με πολλαπλές υποδοχές για διαφόρων ειδών κοπές.
- Διάφορα μεταλλικά μπολ που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσεις κατά την προετοιμασία του γεύματος.
- Ένα θερμόμετρο μαγειρικής, το οποίο θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις πιο ντελικάτες συνταγές σου και τα ψησίματα των κρεάτων.
Τήρησε τους κανόνες υγιεινής
Ένα καλό, ποιοτικό γεύμα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή μόλυνσης είτε αυτή προέρχεται από τις συνθήκες φύλαξης των τροφίμων σου είτε από τη διαδικασία της παρασκευής του πιάτου. Για να αποφευχθεί λοιπόν η όποια αρνητική “έκπληξη” θα πρέπει να τηρείς τους κανόνες υγιεινής κατά τη διάρκεια της μαγειρικής σου (χρήση γαντιών, καθάρισμα του πάγκου και των βοηθητικών μαγειρικών σκευών), αλλά παράλληλα να προσέχεις τον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των τροφίμων-υλικών σου.
Σε περίπτωση που μαγειρεύεις κρέας ή ψάρι, βεβαιώσου πως αυτό μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία και για το κατάλληλο χρονικό διάστημα. Επίσης, απέφυγε την τοποθέτηση ζεστών τροφίμων στο ψυγείο σου, αφού αυτά μπορεί να αυξήσουν την εσωτερική θερμοκρασία της συσκευής, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αναπαραγωγή διάφορων βακτηρίων.
Δες επίσης: 5 Συμβουλές διατροφής και υγείας για άντρες!
Στο τέλος, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει
Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε μία συνταγή, την οποία εκτελούμε τέλεια (τη λεγόμενη σπεσιαλιτέ). Από τη στιγμή που την “κατέχεις” σε άριστο βαθμό, θα μπορούσες να πειραματιστείς με την εν λόγω συνταγή, εντάσσοντας μερικές δικές σου μαγειρικές “πινελιές” στο τελικό πιάτο. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σου αναφέρει λαχανικά που είναι μαγειρεμένα στον ατμό, εσύ μπορείς να τα ψήσεις στη σχάρα προκειμένου να αναδείξεις με διαφορετικό τρόπο τις γεύσεις τους. Επίσης, μπορείς να πειραματιστείς με τον τρόπο κοπής των υλικών και των μυρωδικών (π.χ. τα ψιλοκόβεις ή τα λιώνεις-αλέθεις). Γενικότερα, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και δες τι “κολλάει” και τι όχι στο εκάστοτε γεύμα.
Tip δημιουργικότητας: Πρόσθεσε λίγο καρύδι στα ψητά σου (μέσα στη σάλτα που θα τα συνοδεύσεις), κανέλα στα καρότα και ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας.
Σπιτικό γεύμα σημαίνει αγάπη
Στο τέλος κάθε μαγειρικού εγχειρήματος, να θυμάσαι το εξής. Δεν είσαι επαγγελματίας μάγειρας και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το τελικό αποτέλεσμα. Αν μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου να ξέρεις πως αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα εκτιμήσουν αυτή σου τη χειρονομία. Επένδυσε χρόνο στην προετοιμασία κάθε γεύματός σου και μην τσιγκουνευτείς να δώσεις κάτι παραπάνω στον εξοπλισμό της κουζίνας. Εξάλλου, αυτός είναι που θα κάνει τη μαγειρική σου ευκολότερη. Φρόντισε να επιλέγεις πάντοτε τα πιο φρέσκα υλικά και βάλε όλη σου την όρεξη και δημιουργικότητα σε κάθε σου προσπάθεια. Εμείς, από την πλευρά μας, σου ευχόμαστε καλές δημιουργίες!